
Politică
Va pune Uniunea Europeană o taxă pe carne? Fals..
fake_news.png

Ei bine, știrea, intens comentată în tonuri cât se poate de sarcastice, este una falsă. În realitate, Uniunea Europeană nu are în plan nici măcar să discute așa ceva.
De altfel, după cum comunică Parlamentul European, nicio comisie a Parlamentului European, nici cea pentru siguranță alimentară, nici cea pentru agricultură nu are în lucru un document care să facă vreo referire măcar la posibilitatea analizării unei asemenea taxe.
Este însă foarte interesant de unde a pornit totul.
Sursa pare a fi o propunere lansată de către True Animal Protein Price Coalition (TAPPC), un grup de organizații neguvermentale din agricultură, sănătate sau mediu.
Grupul a elaborat un raport, prezentat în cadrul unui eveniment din Parlamentul European, găzduit de către trei deputați, la 5 februarie. În cadrul raportului, se invoca, într-adevăr, posibilitatea taxării cărnii.
Acum, între un asemenea eveniment și legiferare este o distanță cam cât cea de la Pământ la Lună. Parcursă cu trotineta...
Pentru că nu tot ceea ce se întâmplă în Parlamentul European ține direct de procesul de legiferare. Pe lângă activitățile legate de grupuri politice, comisii sau plen, în Parlament au loc tot felul de alte evenimente, de la dezbateri găzduite de diverși parlamentari până la expoziții, gale de premiere, spectacole și așa mai departe.
Dezbaterile organizate de parlamentari și în care sunt invitați diverși paticipanți, cum ar fi activiști civici, artiști, oameni de afaceri etc, nu sunt evenimente oficiale. Parlamentul European nu se implică în în organizarea, stabilirea agendei sau invitarea participanților.
Cu alte cuvinte, dacă într-o astfel de întâlnire se discută despre taxarea cărnii, asta nu înseamnă că problema se află și pe agenda Parlamentului. Mai este mult, foarte mult până acolo.
Ca să nu mai spunem că, dacă organizațiile respective au vrut să pună taxarea cărnii pe agenda europeană, atunci înseamnă că au greșit adresa.
În domeniul taxării, Parlamentul European are doar un rol consultativ, iar deciziile se iau de către statele membre în unanimitate. Or, ca să convingi 27 de guverne să accepte o asemenea propunere este, într-adevăr, o muncă de Sisif.
Iată însă că știrea falsă poate face carieră, mai ales când asemenea detalii ținând de mecanismele de decizie la nivel european nu sunt prea bine cunoscute. De multe ori, populiștii profită de asta, simplificând lucrurile în mod grosolan, pentru a ataca Uniunea Europeană.
Iar povestea trebuie să ne dea de gândit despre modul atât de simplu în care poate fi construită, până la urmă, o știre falsă. Mai ales că Uniunea Europeană chiar se pregătește să ia decizii importante în domeniul climatic.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica