Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia: Directorul Muzeului de istorie a evreilor demisionează din motive politice

stola_pl.jpg

Dariusz Stola, fostul director al Muzeului de istorie a evreilor polonezi
Image source: 
https://notesfrompoland.com/

Dariusz Stola, directorul Muzeului de istorie a evreilor polonezi, și-a retras candidatura pentru un nou mandat, în urma unui îndelungat conflict cu ministrul culturii din Polonia. Din luna mai 2019, când Primăria orașului Varșovia și Asociația Institutelor evreiești au formulat oficial propunerea de prelungire a mandatului, și până în prezent, ministrul culturii refuză să îndeplinească formalitățile finale în acest sens, transmite publicația Notes from Poland.

Ministrul Piotr Gliński l-a acuzat pe Stola că promovează ”politici foarte agresive”, care ”au afectat instituția pe care o conduce”. În plus, Gliński susține că Stola ar fi refuzat organizarea unei conferințe dedicate lui Lech Kaczyński, președintele polonez mort în urmă cu câțiva ani în accidentul aviatic din Rusia și frate al actualului parid de guvernământ, Jarosław Kaczyński.

Muzeul a negat toate aceste acuzații, subliniind că, dimpotrivă, Stola a fost de la început favorabil organizării respectivei conferințe și că a subliniat, în repetate rânduri, rolul pe care fostul președinte l-a avut în crearea muzeului.

Stola este un istoric apreciat, specializat în probleme legate de Holocaust și relații polono-evreiești. Sub mandatul său Muzeul Polin a primit aprecieri interne și internaționale, câștigând, printre altele, Premiul Muzeelor Europene pe anul 2016.

În ultimii ani însă muzeul a fost ținta mai multor atacuri din partea forțelor de dreapta, mai ales după ce a găzduit o expoziție temporară despre campania comunistă ”antisionistă” din 1968.

Retragerea lui Stola este privită cu îngrijorare atât în Polonia cât și în afara țării, mai mulți donatori importanți din Statele Unite și Israel, anunțând că vor înceta să finanțeze muzeul până când situația se va lămuri.

Respingerea de către partidul de guvernare a lui Stola pare să facă parte dintr-o politică mai amplă de preluare a controlului asupra instituțiilor culturale din Polonia. În ultima perioadă directorii a două mari muzee, Muzeul celui de al doilea război mondial, din Gdansk și Muzeul Național din Varșovia, au fost înlocuiți în condiții foarte controversate.

În cazul muzeului din Gdansk, directorul acestuia, Paweł Machcewicz, un istoric la fel de apreciat ca și Stola, a fost înlocuit cu un personaj obscur care are legături cu forțele de dreapta. Sub mandatul acestuia, muzeul a schimbat mai multe elemente din principala sa expoziție permanentă, care favorizează abordarea de tip naționalist a evenimentelor din cel de al doilea război mondial, în detrimentul viziunii acceptate la nivel internațional.