Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Evanghelia după Donald Trump (Le Monde)

evanghelia_trump.png

Image source: 
Le Monde

”Liderul american are darul de a electriza mulțimea și, de când și-a dat seama de ponderea pe care electoratul creștin o are printre susținătorii săi (81% dintre evanghelicii albi l-au votat în 2016), a început să frecventeze tot mai des mediile religioase, să participe la rugăciuni publice și să invoce numele Domnului...”, scrie ziarul Le Monde.

”Cele două minute de rugăciuni și osanale revărsate pe scenă de pastorul Guillermo Maldonado i s-au părut probabil cam lungi președintelui american. La ceremonia care a avut loc la Miami în 3 ianuarie Donald Trump apare stând în picioare, cu mâinile încrucișate și cu ochii închiși, înconjurat de mai mulți oameni religioși, bărbați și femei. Unii îl ating cu smerenie, ca și cum ar venera un idol. Lângă el consiliera sa spirituală, Paula White, o protestantă controversată, care pare pătrunsă de forțele Spiritului. Aflat deja în campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, președintele merita binecuvântarea acestui grup numit ”Evanghlicii cu Trump” (...)

În ultimii trei ani relația sa cu evangheliștii a luat o turnură cu adevărat mistică, iar Trump însuși nu se grăbește să înlăture această aură de mister. De altfel, nu el însuși a sugerat, într-un discurs public, că este ”Alesul”?

Fosta sa purtătoare de cuvânt, Sarah Sanders, credea sincer că ”Dumnezeu a vrut ca Donald Trump să ajungă președinte”, iar secretarul său de stat, Mike Pompeo, l-a comparat cu Estera, personajul biblic, care, conform tradiției, va salva poporul evreu de la pieire. Alții văd în el un nou rege David, sau o reîncarnare a lui Cyrus, regele persan, care va face să fie reconstruit Marele Templu de la Ierusalim.

Un promotor imobiliar, prezentator TV, actor de ocazie, președintele Trump nu și-ar fi imaginat probabil niciodată că, într-o zi, milioane de americani vor vedea în el ”salvatorul”. Ceea ce, cu puțin ajutor, s-a și întâmplat”.