Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Demers oficial privind retragerea cetățeniei române soției liderului de la Tiraspol

Deputatul moldovean, Lilian Carp solicită autorităților române revizuirea și retragerea deciziei prin care a fost acordată cetățenia română Svetlanei Crasnoselscaia, soția liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, dar și altor ”cetățeni separatiști care admit grave abateri cu caracter anti-național, anti-românesc, xenofob și separatist pe teritoriul R.Moldova”. Demersul oficial a fost transmis la București după ce parlamentarul de la Chișinău a avut o întrevedere cu președintele Asociației „Unirea-Odip”, Vlad Bilețchi, cel care a și făcut publică informația legată de cetățenia deținută de soția liderului transnistrean. 

Potrivit petiției depuse de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, autoritățile competente de la București ar trebui să intervină în soluționarea acestui caz legat de acordarea cetățeniei soției liderului transnistrean, dar și altor cetățeni, întrucât aceștia sfidează grav legislația României.

”Având în vedere caracterul ilegal al acțiunilor și declarațiilor făcute de separatiști pe teritoriul Republicii Moldova, pentru care sunt prevăzute sancțiuni penale pentru separatism teritorial, aduc la cunoștința autorităților statului român aceste grave abateri și caracterul anti-național, anti-românesc, xenofob și separatist al acestor persoane, precum și pericolele care pot să survină la aceștia. Suplimentar, solicit implicarea autorităților statului român în revizuirea și retragerea deciziei prin care s-a acordat cetățenie română acestor persoane, întrucât acestea sfidează grav legislația României și profanează integritatea și imaginea statului, acuzându-l de război civil și genocid în Republica Moldova”, se arată în demersul oficial, transmis autorităților de la București.

Între timp, președintele Asociației ”Unirea-Odip”, Vlad Bilețchi a expediat, miercuri, o scrisoare recomandată Autorității Naționale pentru Cetățenie și a cerut urgent să fie retrasă cetățenia acordată Svetlanei Crasnoselscaia, soția liderului de la Tiraspol.

”Autoritatea Națională pentru Cetățenie trebuie să vină cu o reacție pe marginea acestui subiect întrucât este instituția responsabilă de acordarea cetățeniei. Am filmat tot procesul ca să nu existe nici o posibilitate de evadare de la răspuns. Cine, cum și în ce temei a acordat cetățenie separatiștilor anti-români care profanează România și o acuză de război, genocid și anexare. Spuneam că vom cere ajutorul deputaților din Parlamentul Republicii Moldova în privința cetățeniei române deținute de separatiști și românofobi. Deputatul Lilian Carp a trimis o scrisoare recomandată, în calitate de deputat către Guvernul României - fapt care ne oferă mai multă certitudine că va ajunge la destinație și va fi examinată”, a mai spus Vlad Bilețchi.

”În timp ce pro-rușii se zbat cu spume la gură pentru ”independența Transnistriei" și lupta pentru "eliberarea de sub români" - liderii își fac cetățenie și acte românești. Trăiesc bine și europenește. Benevol și nesiliți de nimeni se bagă sub cei de "sub jugul" cărora cică vor să iasă. România este rea și criticată doar pentru proștii care cred și le urmează propaganda, în rest - fiecare trage ce poate și pupă drapelul României și depune jurământ de credință patriei”, a reacționat Bilețchi.  Asta în condițiile în care, susține liderul uniost de la Chișinău, peste 230 de mii de dosare pentru redobândirea cetățeniei române, depuse de basarabeni din 2017 până acum, se află în proces de examinare peste Prut.   

La începutul săptămânii, președintele Asociației ”Unirea-Odip” a sesizat  Ambasada României în Republica Moldova, Consulatul României, deputații din Parlamentul de la Chișinău, dar și Autoritatea Națională pentru Cetățenie cu privire la deținerea cetățeniei române de către soția liderului autoproclamate republici nistrene.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre demersul oficial privind retragerea cetățeniei române soției liderului de la Tiraspol