Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analiză: Cine îl va înfrunta pe Donald Trump în alegerile prezidențiale

casa_alba.jpg

Image source: 
site-ul Casei Albe

S-a încheiat, cu alegerile din Iowa și New Hampshire, prima etapă a primarelor Democrate din SUA. Urmează, până la 3 martie, un trio de scadențe electorale care pot fi decisive și care vor aloca aproximativ o treime din numărul delegaților care, la Convenția Națională din iulie, vor desemna candidatul partidului la generale.  Până acum, Pete Buttigieg, trentagenarul fost primar al localității South Bend, statul Indiana, este în frunte cu 23 de delegați, urmat de Bernie Sanders, senatorul de Vermont, cu 21, Elizabeth Warren, senatoare de Massachusetts cu 8, și de Amy Klobuchar, revelația scrutinului din New Hampshire, cu 7. Preliminarele sunt la început, și totul e posibil. Liderul a acumulat până acum doar 1,16% din minimul de 1.991 de delegați necesari pentru nominalizare.

Ascultați analiza corespondentului RFI în SUA Radu Tudor:

Întortocheate-s căile nominalizării Democrate!

Startul luat cu poticneli informatice în Iowa, pe 3 februarie, a plasat în fruntea plutonului doi candidați, Bernie Sanders și Pete Buttigieg, despărțiți dramatic nu doar de vârstă (primul 78, al doilea 38 de ani) ci și de experiență și orientare politică: Sanders, senatorul de Vermont este auto-proclamat socio-democrat, propovăduitor al unei "revoluții politice", Buttigieg, până luna trecută primarul unui oraș de 100.000 de locuitori din statul Indiana, este un centrist, un moderat în sensul deplin al cuvântului.

New Hampshire, statul care a votat marți, i-a menținut pe cei doi pe primele două locuri, inversând doar ordinea - de astă dată Sanders urmat de Buttigieg - și accentuând angoasa electorală a Democraților, profund divizați ideologic și bântuiți de spectrul unui președinte care nu pierde nici o ocazie să-i eclipseze cu mitinguri în delir și o doză enormă de batjocură.

"America e respectată iar, și pe măsură ce noi tot câștigăm, Democrații din Washington își pierd mințile. Au înnebunit.  De aceea, votanții  își părăsesc partidul cu milioanele și se alătură mișcării noastre, marelui nostru partid Republican", a rostit Trump în seara dinaintea scrutinului la Manchester, unul dintre orașele importante ale statului.

Au  umbra lui Trump,  Democrații, după New Hampshire,  au și două complicații:  ascensiunea unui alt moderat, senatoarea de Minnesota Amy Klobuchar, sosită pe un surprinzător loc trei, și prăbușirea statistică a celui care pornea mare favorit,  fostul vice-președinte Joe Biden, ajuns acum pe un alarmant loc cinci, în urma  senatoarei Elizabeth Warren,  și ea în serioasă pierdere de viteză.

"Am depășit așteptările în toate privințele. Cel mai cumplit coșmar al lui Donald Trump este că moderații, centriștii cei scârbiți de invectivă și dezbinare, au în mine un candidat pe care-l pot vota", a proclamat Klobuchar, în Senat din 2007 și, la 59 de ani, politic și generațional la mijloc.

Problema este că, precum în 1976, când Jimmy Carter a depășit trei candidați care s-au împiedicat unii pe alții pe culoarul central, Klobuchar  are de împărțit cu Buttigieg opțiunea moderată, deschizînd astfel calea "revoluționarului" Sanders, care face opinie separată în Senat din 2007 și în Camera din 1991.

"De ce suntem singura țară majoră care nu garantează asistența medicală universală?  De ce plătim cele mai mari prețuri din lume la medicamentele pe rețetă? De ce avem 87 de milioane de americani ne- sau sub-asigurați? De ce tot vorbim de un secol despre reforma sistemului de sănătate? Dacă vrei schimbare reală trebuie să te lupți cu firmele de asigurări și companiile farmaceutice, în toată corupția lor, trebuie să mobilizezi populația ca să le spună  acestor interese, marii finanțe și industriei combustibililor fosili, că țara aparține tuturor americanilor, nu doar celor privilegiați".

E un discurs cu priză în special în rândul tinerilor, dar cu puține șanse de izbândă la generale într-o țară ce alunecă  rapid spre dreapta. În 2016, Sanders o depășea cu peste 20 de procente pe moderata Hillary Clinton în New Hampshire, dar pierdea nominalizarea după o luptă aprigă ce a înstrăinat o parte a electoratului Democrat.

Unii speculează că scenariul se poate repeta în acest an, cu Pete Buttigieg sau Amy Klobuchar în rolul moderatului.

New Hampshire, stat din Noua Anglie, leagănul națiunii americane, a votat, din 1788, în toate cele 58 de prezidențiale anterioare.  Acest  stat peste 90 la sută alb are moderația în sângele politic, propulsând  la Democrați opțiuni precum Kennedy, Lyndon Johnson, Carter, Bill Clinton în1996, Obama în 2012. Și când s-au înșelat, optând pentru perdanți în cursa de nominalizare, votanții statali au recompensat moderația.

Bernie Sanders este, în acest sens, o anomalie, dar mulți contează pe urmăritorii săi și, înr-o măsură crescândă în special pe Pete Buttigieg, al cărui procent național de eligibilitate s-a dublat în ultima luna. Klobuchar e și ea pe o traiectorie ascendentă că și - într-o mai mică măsură - Sanders, liderul  în sondaje. Joe Biden, care apare pe locul doi, a pierdut, în același interval de timp, 14 puncte procentuale.

"Dacă vrem să-l învingem pe Trump trebuie să abandonăm vechile abordări și să ne unim în jurul unei noi viziuni.  Simt, la mulți, un sentiment de lehamite, o tentație de a renunța", avertiza Pete Buttigieg, primar la South Bend începând din 2011, locotenent în forțele navale și veteran al războiului din Afganistan. "Schimbare la Washington până nu-i prea târziu" este leitmotivul campaniei sale, care iese acum în larg,  Nevada pe 22, Carolina de Sud pe 29 februarie,  Super-Marți  la 3 martie, când candidații Democrați se prezintă la judecata electorală a 14  state totalizând 1.345 din cei 3.979 de delegați la Convenția de nominalizare.

"Avem o echipă solidă. Oricare dintre candidații noștri poate să-l învingă pe Trump. 2017, 2018, 2019 au arătat-o limpede.  Aveam 15, acum avem 24 de guvernatori; am devenit majoritari în 10 Parlamente statale în plus; avem acum majoritatea miniștrilor statali ai Justiției.  În noiembrie trecut, în cursele de guvernator din  Kentucky și Louisiana, Republicanii au pierdut deși Trump, care câștigase detașat în acele state,  a făcut campanie în sprijinul lor", a contextualizat Tom Perez, președintele național al partidului Democrat.

Pentru Democrații care în iureșul și ceața bătăliei electorale sunt cutreierați de angoase și îndoieli există, ca îmbărbătare, și o pildă a trecutului mai îndepărtat:  În 1991, Bush Sr. părea invincibil, cu favorabilitate peste 70% - a lui Trump este de 49% - dar invincibilul a fost înfrânt un an mai târziu, grație unui guvernator de provincie ce a știut să urmeze calea de mijloc, Bill Clinton.

Ceața se risipește în următoarele 19 zile. Super-Marți aduce super-claritate. Cine va fi atunci în măsură să repete isprava lui Bill Clinton, cei trei acum în frunte sau poate, miraculos, Joe Biden?  Următoarele două scadențe, în special cea din Carolina de Sud, în care electoratul afro-american este substanțial, pot marca renașterea sau sfârșitul campaniei fostului vice-președinte,  care a pierdut trenul în 2016, și care acum, la 77 de ani,  pare să nu mai aibă destul suflu ca să-l ajungă din urmă.

"40% din electoratul Democrat va fi afro - sau hispano - american. Intrăm într-un teritoriu electoral complet nou, unde rezultatele lui Sanders n-au fost prea bune în 2016, iar Buttigieg și Klobuchar n-au nici un sprijin, nici o bază", explică fostul purtător de cuvânt al Casei Albe în primul mandat Obama, Robert Gibbs.