Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce Alianța Nord-Atlantică este bine văzută în Suedia și Ucraina

nato.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / NATO

La începutul acestei săptămâni, think-thank-ul american Pew Research Center a publicat rezultatele unui sondaj privind opiniile despre NATO în 16 state membre și 3 state non-membre din Europa și America de Nord, acoperind peste 90% din populația care trăiește în statele membre ale Alianței.

Rezultatele permit câteva remarci interesante.

Mai întâi, că NATO continuă să fie percepută în general favorabil în statele membre. Media opiniilor pozitive este de 53%,în timp ce 27% exprimă o opinie negativă.

Există însă mari diferențe de la țară la țară. În Polonia, rata de susținere este de de 82% față de doar 21% în Turcia. Interesant este că în două state non-membre cercetate, Alianța este foarte bine văzută. În Suedia, opiniile pozitive sunt în proporție de 63%, iar în Ucraina, de 53%.

Aceste niveluri de susținere pot fi explicate prin pericolul resimțit din partea Rusiei. În cazul Ucrainei, lururile sunt clare, după agresiunile din Donbas și Crimeea: prin răspunsul atât de violent la aspirațiile occidentale ale Ucrainei, Kremlinul nu a făcut decât să-și înstrăineze această țară, care în trecut îi era, dacă nu un aliat, atunci măcar un prieten.

Cât despre Suedia, această țară neutră resimte tot mai mult agresiunea rusă, prin intermediul manevrelor militare sau prin tehnicile războiului hibrid, până într-acolo încât studiază foarte serios varianta aderării la NATO, pentru un plus de securitate.

Problema este că, în ciuda aprecierilor în general favorabile, se simte o reticență legată de angajamentul colectiv stabilit în articolul 5.

Întrebați dacă țara lor ar trebui să apere un aliat NATO împotriva unui potențial atac din partea Rusiei, o medie de 50% dintre respondenții din 16 state membre NATO cred că țara lor nu ar trebui să apere un aliat, comparativ cu 38% care susțin implicarea.

Mai mult, în majoritatea țărilor membre NATO chestionate, publicul este mai înclinat să spună că SUA ar trebui să apere un aliat NATO în cazul unui atac rusesc, mai degrabă decât ar face-o propria țară.

În ceea ce privește relațiile cu Statele Unite și Rusia, unele state din Europa de Vest preferă o relație transatlantică mai strânsă , precum Marea Britanie sau Olanda. Altele, însă, preferă o relație strânsă atât cu SUA, dar și cu Rusia.

Cu toate acestea, puțini sunt cei dispuși să acorde prioritate relației cu Rusia. De exemplu, un sfert dintre germani afirmă că este important pentru țara lor să aibă o relație strânsă cu Rusia, comparativ cu 39% care favorizează o relație strânsă cu ambele puteri.

Cu precădere aceste din urmă rezultate sunt interesante în perspective proiectelor de apărare europene. La Paris, la Berlin sau la Bruxelles s-a spus de mai multe ori că planurile nu vizează să concureze NATO. Dimpotrivă, o apărare europeană mai coerentă și mai puternică înseamnă o alianță atlantică mai puternică.

Pro-atlantismul manifestat în state precum România, Polonia sau țările baltice  -  motivele sunt lesne de înțeles –  nu ar trebui să fie o frână în calea planurilor de apărare europene.

Sondajul realizat de institutul american arată o alianță încă puternică și în care națiunile continuă să aibă încredere, cu diferite nuanțe.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 13 februarie 2020