Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


1,2 milioane de voturi pierdute de PSD în 3 ani.“Nu doar Liviu Dragnea a fost de vină”

vulpescu_si_mai_bun.jpg

Președintele interimar al Consiliului Național al PSD, senatorul Ionuț Vulpescu, explică într-un document de 50 de pagini care sunt motivele pentru care 1,2 milioane de români au întors spatele partidului din 2016 până astăzi.
Image source: 
Facebook / Ionuț Vulpescu

Duș rece pentru PSD. Președintele interimar al Consiliului Național al PSD, senatorul Ionuț Vulpescu, explică într-un document de 50 de pagini care sunt motivele pentru care 1,2 milioane de români au întors spatele partidului din 2016 până astăzi. “Nu putem să mergem în fața oamenilor la alegerile de anul acesta ca și cum doar Liviu Dragnea ar fi fost de vină sau altcineva. Nu! S-a greșit în mod sistematic în ultimii ani” afirmă la RFI senatorul Vulpescu. Raportul său critică lupta PSD cu Justiția, discursul antieuropean și izolarea de familia europeană social-democrată. Senatorul Ionuț Vulpescu spune că nu se așteaptă să fie sancționat în forurile partidului pentru publicarea documentului (AUDIO).

Sunt cel puțin 40 de motive pe care le identifică președintele interimar al Consiliului Național al PSD. El spune chiar că nu putea să abordeze într-un singur document absolut toate problemele pe care partidul le traveresază în acest moment.

La loc de frunte, printre motive, vede erodarea identității politice social-democrate.

În interviul acordat RFI senatorul Vulpescu menționează faptul că PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență, că partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare și de nepotism.

Raportul critică lupta PSD cu Justiția

Pe poziția 18 apare Reforma justiției și politica penală. “După mai mult de doi ani de luptă cu justiția, PSD s-a bătut singur și s-a și pus, tot singur, la colț”, scrie în document.

“Eram în guvern în moment ul ordonanței din ianuarie 2017 (OUG 13 – n.red)”, își amintește Ionuț Vulpescu.

“Din păcate noi am transformat programul de guvernare într-un fel de Sfânta Scriptură. Ei, în programul de guvernare  - eu am elaborat capitolul privind cultura, alți colegi au coordonat alte domenii, și am făcut foarte multe lucruri în plan economic, în plan social etc fiecare pe domeniul lui de competență - însă în momentul acelei ordonanțe tot ce intenționam noi să facem s-a dus pe Apa Sâmbetei. Au apărut protestele, era foarte greu pentru miniștri să lucreze, relația cu societatea s-a deteriorat grav. Aceste chestiuni care țineau de modificările din domeniul justiției nu erau prevăzute în programul de guvernare. Ceea ce a fost intrepretat pe bună dreptate de către cetățeni ca o rupere a contractului social pe care noi l-am făcut cu ei în momentul în care ne-am prezentat în campania electorlă și apoi la alegeri.

Eu am făcut o invitație la dezbatere. Acest raport răspunde unei nevoi interne a partidului. S-a vorbit despre reformă. Reforma trebuie să aibă un conținut. Reformă înseamnă oameni și idei. PSD trebuie să țină ritmul cu schimbările din societate”.

La 30 de ani de la Revoluție, mulți tineri pun semnul ,,egal” între PSD și comunism

Cum explică senatorul Ionuț Vulpescu percepția tinerilor în privința PSD.

“Au pus semnul egalității pentru că noi, prin felul nostru de a a fi din ultimii ani, am încurajat această tendință, Nu am făcut nimic ca să ieșim din această paradigmă.Avantajul în politică este că în fiecare zi poti să cucerești un public, dar trebuie să o faci în mod profesionist și cu onestitate”.

1,2 milioane de voturi pierdute de PSD în 3 ani

Analiza președintelui interimar al Consiliului Național al PSD arată că partidul a pierdut 1,2 milioane de voturi din 2016 până astăzi. În condițiile prezenței scăzute la vot, e o cifră impresionantă, declară Vulpescu. “Nu putem să ne facem că plouă. Trebuie să înțeleg de ce am pierdut alegerile prezidențiale -  și am tremurat ca să intrăm în turul 2, pentru prima oară în istorie –, trebuie să înțelegem de ce am pierdut alegerile europarlamentare, am pierdut guvernarea. Eu propun să abordăm cu realism toate aceste probleme. Am propus 40 de teme de discuție.Trebui să arătăm că ne-am schimbat. Nu putem să mergem în fața oamenilor la alegerile acestea ca și cum doar Liviu Dragnea ar fi fost de vină sau altcineva. Nu! S-a greșit în mod sistematic în ultimii ani. PSD nu poate să intre într-un an cu alegeri importante, anticipate sau la termen, fără să știe cine este și cui i se adresează”.

Senatorul Ionuț Vulpescu spune că nu se așteaptă să fie sancționat în forurile partidului pentru publicarea acestui raport.

 

 
Președintele interimar al Consiliului Național al PSD senatorul Ionuț Vulpescu