Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alianța Vestului prinde contur: ministrul Transporturilor se consultă cu primarii din zonă

asphalt-2178703_1280.jpg

Primarii din Alianța Vestului și-au asumat realizarea unor proiecte de infrastructură.
Primarii din Alianța Vestului și-au asumat realizarea unor proiecte de infrastructură.
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Ministrul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, Lucian Nicolae Bode are astăzi o vizită de lucru în municipiul Cluj-Napoca. El are programată o întâlnire cu primarii care în decembrie 2018 au constituit Alianța Vestului. Este vorba despre primarii municipiilor Cluj-Napoca, Oradea, Arad, și Timișoara. 

Primarii din Alianța Vestului, pe scurta AVE, și-au asumat realizarea unor proiecte de infrastructură. Obiectul declarat al asociației va fi crearea unei prosperități reale în regiune, pentru stoparea migrației românilor în Occident și chiar aducerea înapoi a celor plecați. Un proiect important de infrastructură este crearea unei linii ferate de mare viteză, care să lege cele patru mari orașe. De altfel, pe ordinea de zi a ministrului Bode în vizita sa la Cluj se află o ședință tehnică de lucru cu reprezentanții instituțiilor avizatoare din județul Cluj, referitor la proiectul ,,Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca- Oradea- Episcopia Bihor”, ca prim pas, pe care trenurile să circule nu cu super-viteză, ci măcar cu ”viteză normală”, cum a declarat presei locale primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Alianța Vestului și-a propus să dezvolte în comun o serie de proiecte importante ce ţin de infrastructura celor patru mari oraşe. Printre cele mai importante sunt proiectele Autostrada Transilvania (Brașov-Borș), Autostrada ViaCarpathia, Autostrada Timișoara-Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între cele patru orașe, dezvoltarea unei rețele de transport public intra- și interregional, respectiv creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren/ tramvai/ troleibuz/ autobuz electric/ sau chiar metrou.

Alianța propune și un pachet de facilități oferite agenților economici, susținerea parteneriatelor între universități, mediul de afaceri și administrația publică locală. De asemenea, AVE dorește să sprijine construirea Spitalelor Regionale de Urgență Cluj și Timișoara.

Alianța a fost formată în urmă cu mai bine de un an, în data de 8 decembrie 2018, de primarii PNL din Arad, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca. 

Până acum, Alianța Vestului a reușit, la început de an 2020, să înființeze Asociația de Dezvoltare Interregională, partener al Guvernului României, care urmărește să obțină un capitol dedicat de fonduri europene.