Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Facebook susține că a blocat o campanie de dezinformare rusească împotriva Ucrainei

fake_news.jpeg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Facebook a anunțat recent că a anihiliat o rețea de conturi false folosite de ofițeri ruși de spionaj pentru a răspândi informații false cu privire la Ucraina și alte țări est europene, transmite Reuters.

”Deși persoanele care au creat această rețea au încercat să-și ascundă identitatea și acțiunile, în urma investigației noastre au fost găsite conexiuni cu serviciile militare de spionaj ale Rusiei”, precizează Facebook într-un comunicat.

Directorul pentru securitate cibernetică al companiei, Nathaniel Gleicher, a precizat că este vorba despre mai mult de 100 de conturi false de Facebook și Instagram, ai căror titulari erau prezentați ca jurnaliști din țările targetate.

Acești așa ziși jurnaliști contactau organe mass media și politicieni din țările respective pentru a le furniza informații legate de subiecte foarte controversate la nivel local, precum corupția, tensiunile etnice din Crimeea sau doborârea avionului Malaysian Air din 2014.

”Știm de multă vreme că acești oameni caută voci autentice pentru a da amploare narațiunilor lor”, a spus Gleicher pentru Reuters. „Este mai mult o operație clasică, prin care se încearcă manipularea unor indivizi cheie pentru a obține un impact cât mai ridicat.”

Cercetătorii firmei de analiză socială Graphika, care au analizat conturile înainte de a fi suspendate de Facebook, au declarat că cea mai mare parte a activității datează din 2016 și 2017, deși unele conturi au fost active până acum.

Rețeaua nu a reușit să adune mai mult de câteva mii de urmăritori, dar a reușit publicarea unor articole pro-Kremlin și anti-occidentale în mai multe mijloace importante de informare din presa locală, a spus Ben Nimmo, șeful de investigații Graphika.