Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OUG pentru alegerile anticipate a fost publicată în Monitorul Oficial

stampila-vot.jpg

Scandalul de la alegeri va afecta încrederea în întregul proces electoral
Scandalul de la alegeri va afecta încrederea în întregul proces electoral
Image source: 
RFI (arhivă)

Ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial. Documentul a ajuns și la Senat, urmând să fie discutat, luni, în Biroul Permanent.

 

Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent. Totodată, alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota oriunde se află în ţară.

Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, spune că există probleme de neconstituţionalitate ridicate de Consiliul Legislativ şi speră că Avocatul Poporului va sesiza legea privind alegerile anticipate la CCR.

„Am verificat avizul Consiliului Legislativ şi am constatat o serie de argumente ale Consiliului Legislativ care au fundamentat avizul negativ al Consiliului. Nu e vorba numai de aspecte de fond dar sunt aspectele de neconstituţionalitate care viciază grav adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru că solicitarea avizului s-a făcut pe data de 5 februarie, când Guvernul a fost demis”, spune Titus Corlățean, citat de Mediafax.