Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avocatul Poporului la RFI: Nu vom face o sesizare în bloc la CCR pe toate cele 25 de OUG-uri

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Avocatul Poporului ar putea decide săptămâna viitoare dacă va sesiza sau nu Curtea Constituțională în legătură cu Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate. O spune la RFI șefa instituției, Renate Weber, după ce liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că vrea să ceară Avocatului Poporului să conteste documentul la CCR.

Marcel Ciolacu acuză PNL-ul că legiferează turismul electoral, întrucât OUG publicată în Monitorul Oficial prevede între altele că alegătorii pot vota la orice secție din țară sau străinătate.

Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că nu va face o sesizare ”în bloc” a CCR, pe toate cele 25 de OUG-uri adoptate recent de Guvernul Orban: ”Din perspectiva noastră, există eventuale probleme cu toate Ordonanțele de Urgență sau cu fiecare în parte, mai bine spus, în sensul în care noi evident le analizăm și în funcție de ce rezultă din analiza noastră, decidem dacă sesizăm sau nu CCR. Adică nu vom face o sesizare în bloc pe toate cele 25 sau mă rog, câte rămân să fie publicate în Monitorul Oficial, dar pe măsură ce ele apar în Monitorul Oficial, intră în analiza noastră”.

 

”Sunt mai multe OUG-uri care își așteaptă rândul”

 

Renate Weber și-ar dori și ”niște analize serioase” de la cei care sesizează Avocatul Poporului: ”Dacă între timp, primim și sesizări din partea unor persoane, fie fizice, fie juridice, e doar un detaliu în plus, ca să spun așa. Ne-ar interesa mai degrabă dacă am primi din partea celor care vor să ne sesizeze și niște analize serioase în legătură cu drepturile care ar fi atinse prin aceste Ordonanțe”.

Avocatul Poporului spune că OUG privind alegerile trebuie să își aștepte rândul: ”E un lucru de care ne vom ocupa. Sunt mai multe care își așteaptă rândul, pentru că am primit și din partea Asociației Elevilor, în legătură cu statutul cadrelor didactice. Avem mai multe. E și OUG privind serviciile de sănătate, deci avem mai multe în analiză (...). Săptămâna viitoare vom decide”.