Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA investesc un miliard de dolari într-un proiect la care participă și România

sua_miliard_dolari_proiect_romania.jpeg

Secretarul de Stat Mike Pompeo, aici pe 1 februarie 2020 (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Secretarul de Stat Mike Pompeo, aici pe 1 februarie 2020 (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Statele Unite își mențin angajamentele asumate în interiorul NATO. Afirmația îi aparține șefului diplomației americane, Mike Pompeo, aflat sâmbătă la Conferința de Securitate de la Munchen. De partea sa, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a lansat câteva critici discrete la adresa Washingtonului.

Secretarul de Stat Mike Pompeo anunță finanțare americană de un miliard de dolari pentru Inițiativa celor Trei Mări. E vorba de un forum politic pentru dialog regional, la care participă între altele Austria, Bulgaria, Polonia, Ungaria, țările baltice și România.

Poziția lui Mike Pompeo reprezintă o schimbare de atitudine față de afirmații anterioare ale președintelui Donald Trump, care și-a criticat aliații pentru că nu alocă suficiente fonduri apărării, provocând reacții de iritare în Europa.

De partea sa, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a exprimat sâmbătă regret, la Conferinţa pentru Securitate de la München, că poziţia Occidentului "a slăbit", în contextul unei "reacţii relative" din partea Statelor Unite şi a reconfigurării relaţiilor Washingtonului cu Europa.

"Sunem din ce în ce mai afectaţi de alte proiecte şi de alte valori. Asistăm la o reacţie relativă din partea Statelor Unite şi la o reconsiderare a relaţiei cu Europa", a afirmat Emmanuel Macron, citat de Le Figaro, potrivit Mediafax.

Un eventual eşec al tandemului Franţa-Germania ar fi o "eroare istorică", a atras atenţia președintele francez, potrivit publicaţiei Bild.