Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Povestea uitată a mareșalului Bucovinei

serecki.jpg

Gheorghe Wassilko de Serecki în 1895
Sursa imaginii: 
Wikipedia

În data de 17 februarie 1864, în Bucovina, se năștea unul dintre cei mai importanți lideri ai românilor din Imperiul Austriac, devenit apoi Imperiul Austro-Ungar. Este vorba de Gheorghe Wassilko de Serecki, o personalitate care a strălucit la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, azi aproape uitată.

Gheorghe Wassilko de Serecki provenea dintr-una dintre cele mai vechi familii aristocratice din Bucovina. Pe linie paternă, strămoșii săi au fost menționați printre boierii Moldovei pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun. Familia sa a fost primită în nobilimea poloneză pe vremea regelui Ioan Sobieski.

Din 1788, împăratul Iosif al II-lea a început să ofere titlul de cavaler membrilor familiei, astfel că în 1855, tatăl lui Gheorghe Wassilko de Serecki a primit titlul de baron. Mama marelui patriot era Ecaterina de Flondor, reprezentanta unei alte familii nobiliare importante.

Gheorghe Wassilko de Serecki a fost educat de profesori aduși în castelul familiei sale, din Berhomet pe Siret, din apropierea Cernăuțiului. Apoi, el a fost educat în Gimnaziul de Stat din Cernăuți și la Academia Tereziană din Viena. A studiat apoi la facultățile de Drept și de Economie din Viena și din Cernăuți.

În studenție, Gheorghe Wassilko de Serecki a activat în societatea Danubiana. A fost remarcat de principele de coroană Rudolf al Austriei. Din 1885, Gheorghe Wassilko de Serecki a început să activeze politic în cadrul unui grup de tineri cu vederi liberale, din care mai făceau parte prietenii săi, George Popovici și Constantin Isopescul, precum și vărul său, Iancu de Flondor.

Din 1892, acești tineri au ajuns la un acord cu conservatorii din Bucovina, pentru a reprezenta împreună interesele naționale ale românilor. Noul club politic a primit numele de Concordia.

Gheorghe Wassilko de Serecki a fost ales în 1895 deputat în Dieta Bucovinei și, concomitent, membru în Senatul Imperial din Viena. Acolo, alături de George Popovici și de baronul Alexandru de Hurmuzachi, au fondat Clubul Parlamentar Român, iar Gheorghe Wassilko de Serecki a devenit vicepreședintele acestui club.

Din 1898, el a cofondat cel mai important ziar românesc din Cernăuți, Gazeta Bucovinei. Gheorghe Wassilko de Serecki a obținut înființarea unei catedre de limba română în cadrul Gimnaziului de Stat din Cernăuți. De asemenea, în Senatul Imperial, s-a remarcat drept un luptător pentru drepturile românilor din Transilvania.

În 1904, împăratul Franz Jozef l-a desemnat mareșal al Ducatului Bucovinei, o funcție echivalentă cu cea de guvernator, precum și membru permanent al Senatului Imperial. Împăratul austro-ungar l-a decorat cu Ordinul Leopold și cu Ordinul Franz Jozef, iar Regele Carol I al României l-a decorat cu Ordinul Steaua României.

Gheorghe Wassilko de Serecki a decis să se retragă din funcția de mareșal al ducatului în 1911. Locul său a fost luat de prietenul său, baronul Alexandru de Hurmuzachi. Gheorghe Wassilko de Serecki a continuat să activeze în plan cultural și a devenit președinte de onoare al Junimii. În anul 1918, împăratul Carol I i-a oferit titlul de conte al Imperiului. După Marea Unire, patriotul bucovinean a devenit vicepreședinte al Camerei Deputaților din București.

A murit în anul 1940, la Cernăuți, înainte de cotropirea sovietică.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 17 februarie 2020