Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Florin Cîțu, respins de comisiile parlamentare

Audiere ministri Guvern Orban.jpg

Parlamentarii îi audiază pe miniștrii din Guvernul Orban II (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Parlamentarii îi audiază pe miniștrii din Guvernul Orban II (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Miniștrii Guvernului Orban II au început să fie audiați luni în comisiile parlamentare de specialitate. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a fost criticat de parlamentari de la PSD, pe tema legii pensiilor și a împrumuturilor.

ACTUALIZARE 16.37: Marcel Vela și Costel Alexe au primit și ei aviz negativ în comisii, pentru Interne, respectiv Mediu.

 

ACTUALIZARE 15: Ministrul desemnat al Finanțelor, Florin Cîţu, a primit luni aviz negativ din partea Comisiilor de specialitate din Parlament, scorul fiind 18-18. Audierea a fost marcată de certuri, ironii și hohote de râs.

 

ACTUALIZARE 14.09: Eugen Teodorovici (PSD), către Florin Cîțu: ”Pot să încep? Că văd că domnul Orban nu e prezent și nu știu dacă puteți vorbi fără dânsul”.

 

ACTUALIZARE 13.05: Deputatul USR Claudiu Năsui: ”Deficitul va avea consecințe foarte mari asupra României, înseamnă că o să avem euro la 8 lei, o să fim cu toții mai săraci. Aveți și dvs. partea dvs. de vină, ați fost ministru în ultimele două luni, când a crescut deficitul foarte tare”.

 

ACTUALIZARE 12.50: Florin Cîțu îi răspunde deputatului PSD Marius Budăi, care i-a cerut să răspundă cu da sau nu dacă pensiile vor fi majorate cu 40% la 1 septembrie: ”Eu aș fi preferat să plătim pensiile de la 1 ianuarie. Ar trebui să explicați românilor de ce nu ați crescut pensiile de la 1 ianuarie. Banii pentru pensii sunt în buget. Aplicarea legii pensiilor ține de Ministerul Muncii. Banii sunt în buget. Legea pensiilor se aplică”.

 

ACTUALIZARE 12.45: Deputatul PSD Marius Budăi, către Florin Cîțu: ”V-ați împrumutat mai scump decât Guvernul PSD”. Parlamentarul îi cere ministrului de Finanțe să răspundă cu da sau nu dacă pensiile vor fi majorate cu 40% la 1 septembrie.

 

ACTUALIZARE 12.42: Cosette Chichirău (USR) acuză PNL-ul de blat politic: ”Dar când veți face un blat și pentru Autostrada Moldova, pentru digitalizarea administrației publice, pentru spitale regionale? Eu o să votez azi ca să stric blatul politic de aici. Vă rog să-mi spuneți cum să votez, ca să stric blatul politic”.

 

ACTUALIZARE 12.40: Florin Cîțu îi răspunde senatorului PSD Daniel Zamfir, care l-a acuzat că a făcut împrumuturi mari în numele României: ”Anul trecut au fost împrumutați de pe piața internațională cinci miliarde de euro. Am anunțat că anul acesta ne împrumutăm cu șase miliarde. Nu am văzut nici o comisie de anchetă, toată lumea a fost fericită că s-au împrumutat. Noi ne-am împrumutat la dobânzi de 2% pe 15 ani, iar pe 30 de ani la o dobândă de 3,39%. Anul trecut s-au făcut împrumuturi la o dobândă de 4,65%”.

 

ACTUALIZARE 12.28: Senatorul PSD Daniel Zamfir îl acuză pe Florin Cîțu de aroganță, pentru că nu s-a prezentat la audierile din comisiile parlamentare la care a fost invitat recent.

Alte declarații ale parlamentarului PSD:

 

- suntem într-o procedură unică de la Revoluție încoace, o procedură de neînvestitură a Guvernului

- e foarte important să ne spună domnul ministru ce a făcut în cele trei luni cât a stat la Ministerul de Finanțe

 

 

Principalele declarații ale lui Florin Cîțu:

 

- deşi am avut două încercări, OUG114 a fost ucisă, a fost eliminată split TVA, eliminată supraimpozitarea contractelor part-time şi am eliminat supraaccciza la carburanţi

- am alocat la investiții 50 de miliarde de lei pentru 2020: jumătate din bani sunt din fonduri europene, jumătate sunt de la buget

- continuă informatizarea ANAF, care ani de zile nu s-a făcut

- vom finaliza reorganizarea ANAF, care va însemna bani mai mulți la buget