Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Răzbunarea lui Erdogan continuă: nou val de arestări în Turcia

erdogan_1_wiki.jpg

Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Regimul de la Ankara a decis arestarea a încă peste 200 de persoane care sunt acuzate de legături cu tentativa de răsturnare de la putere a președintelui Recep Tayyip Erdogan. Zeci de mii de persoane au fost arestate și condamnate pentru presupuse fapte de trădare, după puciul eșuat din vara anului 2016.

Procurorii turci, care efectuează acum o anchetă la Ministerul Justiţiei şi în interiorul armatei, au ordonat arestarea a 228 de persoane suspectate de legături cu reţeaua clericului musulman Fethullah Gulen, despre care Ankara susţine că s-a aflat în spatele tentativei de puci din iulie 2016, informează agenția Reuters preluată de Agerpres.

În urma respectivei tentative de lovitură de stat, care a vizat răsturnarea de la putere a președintelui Erdogan și în timpul căreia au murit aproximativ 250 de oameni, autorităţile turce au declanşat o campanie contra presupuşilor susţinători ai Gulen, care trăieşte în prezent în exil autoimpus în SUA.

În cea mai recentă etapă a acestei campanii, procurorii au dispus arestarea a 157 de persoane, printre care 101 ofiţeri activi ai Armatei. Operaţiunea a vizat iniţial provincia Izmir, din vestul ţării, iar ulterior s-a extins în alte 43 de provincii. Separat, la Ankara au fost arestate 71 de persoane, dintre care 33 lucrau în Ministerul Justiţiei.

În total, de la tentativa de puci din 2016, aproximativ 80.000 de oameni au fost întemniţaţi în Turcia în aşteptarea procesului, iar aproximativ 150.000 de funcţionari publici, militari, profesori și alţi lucrători din sistemul administrativ au fost destituiţi sau suspendaţi din funcţii.

Aliaţii occidentali ai Turciei şi organizaţiile pentru drepturile omului au criticat amploarea acestei campanii, în timp ce Ankara a susţinut că măsurile sunt un răspuns necesar la ameninţările care vizează securitatea ţării.