Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert: OUG privind anticipatele are probleme fundamentale

expert_oug_anticipate_problema_fundamentala.jpg

Ovidiu Voicu: Avem niște probleme fundamentale cu Ordonanța de Urgență privind anticipatele (Sursa foto: Facebook/Ovidiu Voicu)
Ovidiu Voicu: Avem niște probleme fundamentale cu Ordonanța de Urgență privind anticipatele (Sursa foto: Facebook/Ovidiu Voicu)

Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) privind alegerile anticipate are unele vulnerabilități, spune la RFI directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu. Documentul a fost respins marți de Comisia Juridică a Senatului, cu voturile PSD, UDMR și ALDE. Urmează votul în plen și decizia Camerei Deputaților, forul decizional.

OUG privind anticipatele permite între altele alegătorilor să voteze la orice secție, lucru ce a provocat nemulțumirea unor partide.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, avertizează că această prevedere este o vulnerabilitate a Ordonanței: ”Și eu sunt de părere că avem niște probleme fundamentale cu Ordonanța de Urgență. Știm deja că este neconstituțional să faci schimbări de profunzime ale sistemului electoral cu mai puțin de un an înainte de alegeri și cu atât mai mult prin OUG. În general, cele mai multe dintre schimbările propuse prin această Ordonanță sunt pozitive, în sensul că lărgesc niște drepturi electorale și prin urmare nu ar fi o problemă de constituționalitate. Mă refer aici la scăderea numărului de semnături sau la posibilitatea de a avea mai mulți deputați în Diaspora, care până la urmă reprezintă mai bine populația de acolo. Problematică este această chestiune a votului în orice secție și este problematică nu în sine, ci corelată cu neschimbarea faptului că distribuția mandatelor se face într-o primă etapă la nivel de circumscripție, adică la nivel de județ. Aici apare un risc de turism electoral ca pe vremuri, ca să zic așa, nu de vot dublu, ci de mutare a unor electori, a unor cetățeni, dintr-un județ în altul, pentru ca un baron local sau altul să țintească mai bine un mandat în județul său”.

Expertul dă și un exemplu: ”Dacă un baron local estimează că va fi aproape de a obține un nou mandat cu o mie-două mii de voturi, poate fi tentat să aducă aceste o mie-două mii de voturi dintr-un județ învecinat, unde șansele sunt mai mici. Este o formă de plimbare a votanților, pe care noi am mai văzut-o de-a lungul timpului în România și nu ar fi o surpriză să se întâmple”.

 
Ovidiu Voicu, despre OUG privind alegerile anticipate