Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CEDO: Rusia, vinovată de încălcarea dreptului de proprietate a fermierilor din stânga Nistrului

poza_cedo.jpg

Image source: 
www.echr.coe.int

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat, marți, hotărârea în cea de a doua cauză a fermierilor din raionul Dubăsari, stânga Nistrului (Oprea și alții împotriva Moldovei și Rusiei), a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația de la Tiraspol. Curtea a dispus încasarea prejudiciului de 63 de mii de euro pentru cei 42 de reclamanți și suma de patru mii de euro pentru costuri și cheltuieli de reprezentare.

Potrivit Asociației Promo-Lex, organizație ce apără drepturile omului în stânga Nistrului, Înalta Curte a recunoscut Federația Rusă vinovată de violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană de către Federația Rusă, ”în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren și încălcarea art. 13 al Convenției, în legătură cu lipsa unui remediu efectiv la nivel național în legătură cu violările art.1 al CEDO”.

Directorul Programului Drepturile Omului la Asociația Promo-Lex, Alexandru Postica, susține că, de fapt, ”consecințele abuzurilor din anul 2004, comise de către administrația secesionistă, care a blocat accesul la terenuri și a preluat controlul asupra acestora, se resimt și în prezent. Aparent problema ar fi fost soluționată, prin instituirea unor mecanisme ce ar asigura accesul la terenurile aflate în proprietate privată, totuși încă nu se cunoaște cât de sustenabile sunt acestea, având în vedere că administrația de la Tiraspol deseori încalcă angajamentele asumate”.

Problema terenurilor agricole, aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Rîbniţa a apărut în 1998, atunci când administrația de la Tiraspol a instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol – Rîbnița. La finele sezonului agricol din anul 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei, fapt ce s-a repetat și în următorul sezon agricol în 2005. 

Amintim că, în iulie 2018, Curtea de la Strasbourg a pronunțat Hotărârea în cauza Sandu și alții împotriva Moldovei și Rusieiunde a dat câștig de cauză celor 1646 proprietari de terenuri agricole şi celor trei societăți comerciale agricole, reclamanți în dosar, iar Federația Rusă a fost găsită vinovată de încălcarea drepturilor reclamanților. CEDO a obligat Rusia să achite 2,5 mln euro pentru fermieri din stânga Nistrului a căror terenuri au fost sechestrate. 

 
Corespondentul RFI,Valeria Vițu despre noua hotărâre CEDO în cazul fermierilor moldoveni din stânga Nistrului