Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia, mișcări suspecte în estul Ucrainei

donbass.jpg

Tancuri ucrainiene în regiunea Donbass, noiembrie 2018
Image source: 
Gleb Garanich, Reuters via France 24

Ieri, câteva jurnale online ucrainene vorbeau despre o agresiune rusească. Termenii folosiți indicau mai mult decât o ciocnire, să-i zicem, de rutină între armata Kievului și separatiștii pro-ruși, pe linia de demarcație.

După ceva timp, știrea a fost confirmată și de agențiile internaționale. France Presse nota că un soldat ucrainean a fost ucis, în confruntări de o violență nemaivăzută în ultima perioadă.

Potrivit aceleiași surse, trei soldați au fost răniți în ceea ce reporterii considerau a fi o tentativă a forțelor separatiste de a sparge linia frontului.

A reacționat și președintele Volodymyr Zelenski. Acesta a scris pe rețelele de socializare că "Rebelii și ocupanții (ruși) au organizat o provocare cinică" într-o "tentativă de a face să eșueze procesul de pace".

Tot ieri am primit și un comunicat al Ambasadei Ucrainei la București, potrivit căruia „ atacatorii au folosit „arme interzise de către Acordurile de la Minsk”, din 2015, respectiv „aruncătoare de bombe de calibrul 120 mm”.

În comunicat, Ucraina a transmis că așteaptă condamnarea de către partenerii săi internaționali, inclusiv de către România, a noului act de agresiune al Federației Ruse, precum și la consolidarea presiunii diplomatice și de sancțiune asupra Moscovei”.

În februarie 2015, acordul de la Minsk, încheiat cu participarea Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei stabilea un armistițiu, retragerea armelor grele, alegeri locale controlate de Kiev în Donbas dar și un anumit statut special pentru regiunile rebele din estul Ucrainei. 

Intensitatea luptelor a scăzut de atunci, dar implementarea completă a acordurilor nu a avut loc, fiecare parte dând vina pe cealaltă.

Venirea la putere a lui Volodymyr Zelenski la Kiev a dus la o anumită detensionare între Kiev și Moscova, au avut loc schimburi de prizonieri, dar procesul de pace este în continuare blocat.

Poate că ciocnirea de ieri este una minoră la scara confruntării din Donbas, care intră, iată, ușor-ușor, în cel de-al șaptelea an.

Un mort și trei răniți ar putea să nu pară mare lucru, câtă vreme, din 2014, conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 13.000 de morți și circa 1,5 milioane de refugiați.

Dar intensificarea luptelor în acest context are semnificațiile ei. Poate fi un semnal pentru președintele de la Kiev că separatiștii sunt încă puternici și că partea ucraineană trebuie să accepte compromisuri majore în schimbul păcii.

Deși au fost oferite o serie întreagă de indicii în acest sens, Rusia neagă în continuare faptul că s-ar afla în spatele rebelilor din Donbas, care nu acceptă ca Ucraina să se orienteze către Uniunea Europeană și NATO.

În acest context, puterea cu care comunitatea internațională reacționează la acest puseu de violență poate fi elocventă pentru Kremlin și îi va indica dacă este cazul sau nu să meargă mai departe.

La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul Conferinței de Securitate de la München, a fost invocată o nouă reuniune în așa-zisul Format Normandia, între Franța, Germania, Ucraina și Rusia, în încercarea de soluționare a conflictului.

Și nu este exclus ca, înainte de orice discuții, rebelii să acționeze în baza teoriei faptului împlinit.

Apropos: aseară, Vladimir Putin l-a eliberat din funcție pe consilierul său Vladislav Surkov, considerat drept unul dintre arhitecții anexării Crimeii și conflictului din estul Ucrainei. Presa locală scrie că acesta și-ar fi dat demisia în legătură cu anumite schimbări în poziția Rusiei față de Ucraina. De acum încolo, postul va fi ocupat de  șeful adjunct al Administrației prezidențiale, Dmitri Kozak, artizanul planului de federalizare al Moldovei, printre altele. Așadar, rămâne de urmărit.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 19 februarie 2020