Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OUG privind anticipatele, respinsă și de plenul Senatului. Reacția lui Ludovic Orban

oug_anticipate_respinsa_plen_senat.jpg

Senatorii au respins OUG privind organizarea anticipatelor (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Senatorii au respins OUG privind organizarea anticipatelor (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Senatul a respins miercuri Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) pentru organizarea alegerilor anticipate. Documentul fusese respins marți de Comisia Juridică. Proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor, forul decizional.

OUG privind anticipatele a fost respinsă de Senat cu 86 de voturi la 34.

Premierul desemnat Ludovic Orban a anunţat miercuri că PNL ar putea ataca la CCR respingerea Ordonanței de Urgență pe anticipate, dacă va trece și de Camera Deputaților: ”Avem soluţii. Nu ajunge o lege să fie promulgată aşa de repede. Putem ataca la CCR, avem multe soluţii. Eu sunt convins de faptul că această reglementare este extrem de necesară, este benefică, întăreşte democraţia, lărgeşte drepturile electorale ale cetăţenilor şi nu poate să fie numit neconstituţional textul Ordonanţei”.

Documentul prevede între altele că românii vor putea vota la orice secție din țară sau din străinătate la alegerile parlamentare.

Pe de altă parte, numărul parlamentarilor de Diaspora se dublează de la 6 la 12, iar românii din străinătate vor putea vota timp de trei zile, ca la alegerile prezidențiale.

OUG privind alegerile parlamentare anticipate a fost adoptată de Guvern pe 3 ianuarie, fără avizul Consiliului Legislativ.

Ordonanța are unele vulnerabilități, spune la RFI directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu: ”Problematică este această chestiune a votului în orice secție și este problematică nu în sine, ci corelată cu neschimbarea faptului că distribuția mandatelor se face într-o primă etapă la nivel de circumscripție, adică la nivel de județ. Aici apare un risc de turism electoral ca pe vremuri, ca să zic așa, nu de vot dublu, ci de mutare a unor electori, a unor cetățeni, dintr-un județ în altul, pentru ca un baron local sau altul să țintească mai bine un mandat în județul său”.