Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scindarea Partidului Democrat din Moldova: Șase deputați au părăsit formațiunea.”Era o decizie previzibilă”

pdm-poza.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/PDM

Șase deputați ai Partidului Democrat din Moldova au anunțat că părăsesc formațiunea, condusă anterior de Vlad Plahotniuc, întrucât ”acțiunile conducerii PDM, concentrate pentru o coaliție cu socialiștii, fără ca să aibă loc măcar o discuție cu partidele de dreapta, nu îi reprezintă. Sunt acțiuni ce determină Republica Moldova să meargă pe o cale greșită, să stagneze dezvoltarea și apropierea sa de Uniunea Europeană”.

Cei care au decis astăzi să părăsească Partidul Democrat sunt foștii vicepreședinți ai formațiunii, Adrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, dar și Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repesciuc. Democrații susțin că interesele personale ale unor fruntași din conducerea partidului prevalează în raport cu interesul de țară și al cetățenilor. ”Noi nu vrem să trădăm încrederea oamenilor obținută la alegeri, nu vrem să fim părtași la realizarea intereselor unui grup restrâns de politicieni, și de aceea, împreună cu colegii am decis să părăsim fracțiunea Partidului Democrat și să formăm un grup parlamentar distinct”, a declarat Adrian Candu, într-un briefing de presă.

Totodată, fostul vicepreședinte PDM susține că între colegii din grupul parlamentar al democraților ”mai sunt oameni care împărtășesc îngrijorările noastre și sunt în opoziție cu ceea ce se petrece astăzi în partid, dar care însă încă nu au luat o decizie. Le dorim curaj și dorință să înoate împotriva valului și se ni se alăture pentru a face o politică transparentă pentru Moldova, pentru istoria de succes a țării noastre”.

Aflat într-o vizită la București, președintele Partidului Democrat, Pavel Filip a venit cu o reacție pe Facebook. ”Am luat act de anunțul făcut de acest grup de colegi de a părăsi PDM. Era o decizie previzibilă, având în vedere anumite evenimente din ultimele luni. E vorba de mai mult decât diferențe de viziuni între partid și acest grup și cred că decizia lor este una optimă, care va ajuta atât PDM, cât și acest grup de colegi să evolueze mai departe, inclusiv printr-o posibilă colaborare în viitor pe proiecte de interes comun. În acest moment sunt la București, unde am mai multe întâlniri oficiale, seara voi reveni la Chișinău, se va reuni conducerea partidului și vom prezenta poziția noastră oficială”.

Plecarea deputaților democrați vine pe fondul neînelegerilor apărute în interioul partidului și asta în condițiile în care unii membri PD ar fi gata pentru o coaliție cu socialiștii lui Dodon, alții însă își doresc o apropiere de partidele pro-europene. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre scindarea Partidului Democrat din R.Moldova