Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Negru, la RFI: ”Igor Dodon stă în spatele scindării Partidului Democrat din Moldova”

dodon_ok.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

”Igor Dodon stă în spatele scindării Partidului Democrat. PD putea să existe în forma în care a existat, într-o alianță neformală cu PSRM, chiar să voteze uneori împotriva unor inițiative guvernamentale care nu le sunt pe plac. Dar Igor Dodon nu suportă așa ceva. A prins gustul puterii, este îmbătat de putere. Dacă se formează o alianță oficială între PD și PSRM, atunci democrații pierd o mare dintre alegătorii pro-europeni. Și, da, am putea vorbi de un pas sinucigaș al acestei formațiuni”, o spune într-un interviu la RFI, comentatorul politic de la Chișinău, Nicolae Negru.

”Se zvonea de multă vreme că există disensiuni, că există acest risc al scindării Partidului Democrat din Moldova. Este legat, desigur, de plecarea lui Vlad Plahotniuc, sunt consecințele plecării sale. Sunt și consecințele luptei politice care s-au pornit în R.Moldova, după plecarea lui Plahotniuc.Cineva vrea să-i ia locul. Acest cineva este Dodon. El avea de multă vreme aceste pretenții. Acum a apărut această șansă să preia acest sistem”, consideră comentatorul moldovean.

Situația este critică în Partidul Democrat, chiar dacă Pavel Filip, președintele formațiunii, vrea să păstreze această unitate a partidului, continuă Nicolae Negru.”Existau anumite riscuri, exista acest grup care vroia altceva, nu vroia apropierea dintre PD și PSRM. Da, este riscantă această apropriere. Partidul își pierde reputația de partid pro-european”. 

”Cu siguranță, putem spune că PD se mișcă spre PSRM, se mișcă nu spre Europa, dar în partea opusă. Pentru Dodon era important, vin alegerile prezindențiale și demiterea Guvernului, formarea noii majorități parlamentare între Blocul ACUM și PD, cum se vorbea înainte, îl punea într-o lumină proastă pe Dodon. Șansele lui de câștigare a alegerilor se diminuează, mai spune expertul.

”Deplasările în străinătate îl fac să dorească și mai mult puterea. Recent a fost la Munchen și la Ierusalim. Are acest complex de inferioritate. Nu este luat în serios nici de Rusia, cu atât mai mult de Occident”, conchide la RFI, expertul moldovean.

Șase deputați ai Partidului Democrat au anunțat, miercuri, că părăsesc formațiunea, condusă anterior de Vlad Plahotniuc, întrucât acțiunile conducerii PDM, ”concentrate pentru o coaliție cu socialiștii, fără ca să aibă loc măcar o discuție cu partidele de dreapta, nu îi reprezintă”.  Pe de altă parte, președintele formațiunii, Pavel Filip declară că decizia privind plecarea colegilor ”era previzibilă, având în vedere anumite evenimente din ultimele luni”.

Așadar, socialiștii lui Dodon încearcă să formeze o coaliție cu Partidul Democrat, ceea ce nu este pe placul mai multor democrați, care își doresc de fapt o apropiere mai mare de partidele pro-europene.

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip a venit cu o reacție pe Facebook după anunțul foștilor colegi. ”Era o decizie previzibilă, având în vedere anumite evenimente din ultimele luni. E vorba de mai mult decât diferențe de viziuni între partid și acest grup și cred că decizia lor este una optimă, care va ajuta atât PDM, cât și acest grup de colegi să evolueze mai departe, inclusiv printr-o posibilă colaborare în viitor pe proiecte de interes comun. În acest moment sunt la București, unde am mai multe întâlniri oficiale, seara voi reveni la Chișinău, se va reuni conducerea partidului și vom prezenta poziția noastră oficială”.

Să spunem că, în seara zilei de luni, la Parlament a fost convocată în ședință, neanunțată oficial, la care a participat conducerea Partidului Socialiștilor, președintele R.Moldova, premierul moldovean, dar și conducerea Partidului Democrat.

Ulterior, jurnaliștii au aflat mai multe dintr-un comunicat de presă. ”Principalele teme discutate au fost legate de activitatea parlamentară și guvernamentală în perioada următoare, inclusiv în ceea ce privește lansarea unor proiecte ample, pe termen mediu și lung, care vizează îmbunătățirea continuă a vieții cetățenilor. La întâlnirea de lucru s-au discutat și principalele probleme ridicate de cetățeni în vizitele întreprinse în teritoriu de reprezentanții Președinției, Guvernului, Parlamentului”. PD ar fi propus ”realizarea în comun de către Guvern și Parlament a unui plan de dezvoltare a țării pe următorii ani, care să conțină măsuri concrete pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor”. 

 
Un interviu realizat de Valeria Vițu