Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macron: ”Nu acceptăm aici în Franța legile din Turcia”

macron.jpeg

Sursa imaginii: 
France24

Președintele francez a anunțat măsuri de stopare a unui program care permitea țărilor străine să trimită în Franța imami și predicatori care să presteze servicii religioase fără controlul statului francez, în încercarea de a bloca ceea ce el a numit un risc de ”separatism”, transmite France24 care citează agențiile Associated Press și Reuters.

Macron spune că guvernul va combate ”interferența străină” în modul în care religia islamică este practicată în Franța și în modul de organizare a instituțiilor religioase. ”Problema intervine în momentul în care unii, în numele unei religii, vor să se separe de Republică și implicit de legile ei”, a subliniat el.

Patru țări islamice, Algeria, Tunisia, Maroc și Turcia erau implicate în acest program, care vizează 80 000 de studenți anual. 300 imami au fost trimiși anual în Franța din aceste țări până acum, iar cei care sosesc în 2020 vor fi ultimii, a subliniat Macron.

Guvernul francez a cerut Consiliului Musulman din Franța (CFCM) să găsească soluții pentru a pregăti imami din rândul musulmanilor din Franța, care să vorbească bine franceza și care să nu facă propagandă în afara comunităților lor.

”Nu ne permitem să acceptăm aici în Franța, legile din Turcia. Sub nici o formă”, a subliniat președintele francez.

Macron face aceste anunțuri cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor municipale programate în Franța.

Turcia întreține o vastă rețea de moschei în străinătate, prin intermediul Directoratului pentru Afaceri Religioase, cunoscut sub numele de Diyanet. În mandatul președintelui Erdogan, bugetul Diyanet a fost mărit în mod consistent, mulți observatori apreciind că acesta este de fapt un instrument de politică externă prin care Turcia își întărește influența în țările respective.