Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Intrarea lui Michael Bloomberg în cursa pentru Casa Albă tulbură apele în tabăra democrată

vegas-debate.jpeg

A noua dezbatere a candidaților Democrați în preliminarele prezidențiale americane s-a desfășurat miercuri, 19 februarie, a Las Vegas, în statul Nevada,
A noua dezbatere a candidaților Democrați în preliminarele prezidențiale americane s-a desfășurat miercuri, 19 februarie, a Las Vegas, în statul Nevada,
Image source: 
France24

Ieri s-a desfășurat la Las Vegas, în statul Nevada, a noua dezbatere a candidaților Democrați în preliminarele prezidențiale americane, și prima în care a figurat Mike Bloomberg, fostul primar Republican al New York-ului. E un factor nou, ce tulbură ierarhiile stabilite, deși Bloomberg nu a apărut pe liste până acum, și nu concurează nici în statul-gazdă, care se prezintă la urne sâmbătă. Nevada, stat cu o compoziție rasială mai aproape de media națională (27% hispano-și 13% afro-american), și mai reprezentativ în general pentru electoratul Democrat, nu va schimba semnificativ raportul de forțe între candidați. Sondajele anticipează victoria lui Bernie Sanders, urmat de Joe Biden și Elizabeth Warren.

Corespondentul RFI în Sua Radu Tudor explică:

Cinci au fost, șase au rămas pe scena dezbaterilor, cu intrarea târzie dar spectaculoasă, pe un nor de publicitate plătită cu bani grei din buzunare proprii, a multi-miliardarului Mike Bloomberg.

"Sunt un newyorkez, care știe cum să-nfrunte un escroc arogant precum Donald Trump, și el newyorkez;  un fost primar care a știut să gestioneze un oraș complicat, cel mai mare și mai divers din America;  un manager, care după 11 septembrie 2001 a știut ce-i de făcut pentru a revitaliza New York-ul, și  un filantrop, care a făcut bani, nu i-a moștenit. Cheltuiesc acești bani pentru a scăpa țara de Donald Trump, cel mai prost președinte din istoria Americii".

Nu a  coborât acest al 9-lea cel mai bogat american în tranșeele electorale din primele două state, Iowa și New Hampshire; nu se va osteni cel care a cheltuit peste 400 de milioane în trei luni de campanie, dintre care 300 de milioane pe publicitate, nici cu următoarele două confruntări, Nevada pe 22 și Carolina de Sud pe 29 februarie. 

Când vine vorba de trofee electorale, Mike Bloomberg e pretențios. Râvnește la cel mai mare, cel mai dezirabil dintre ele, Super-Marți, 3 martie, când votează 14 state, un teritoriu de peste mări, și Democrații domiciliați în străinătate cu ai lor 13 delegați la Convenția de nominalizare din iulie. Sunt în joc 1.357 de delegați, mai bine de o treime din total.

Semnele sunt promițătoare pentru Bloomberg, la 78 de ani împliniți acum șase zile cu aproape 7 luni mai tânăr decât Bernie Sanders și cu peste 8 luni mai în vârstă decît Joe Biden, pe care-i urmează în ultimul sondaj național, Washington Post/ABC, la distanță de 17 și respectiv 2 puncte procentuale. În aceeași mostră a preferințelor electorale, Bloomberg îi devansează pe Elizabeth Warren, Pete Buttigieg și Amy Klobuchar, ceilalți trei antagoniști ai săi ieri în dezbaterea din Las Vegas, cu două, șase și respectiv șapte procente.

În orașul jocurilor de noroc, Las Vegas, cărțile retorice au trebuit re-bătute, energia risipită până acum de cei cinci veterani ai cursei de învestitură în dueluri tematice punctuale concentrată asupra noului venit, care nu se mulează pe tiparele tradiționale și propune abordări nu întotdeauna în spiritul Democrat al momentului. Cea mai energică și mai întunecată în portretizarea intrusului a fost senatoarea Elizabeth Warren.

"Un miliardar care etichetează femeile "grăsance" și "lesbiene cu fețe cabaline" - nu, nu e vorba de Donald Trump, ci de primarul Bloomberg.  Democrațîi își asumă un risc enorm dacă nominalizează un candidat care-și ascunde declarațiile de impozit, care hărțuiește femei și promovează politici rasiste. Ar însemna să înlocuim un miliardar arogant cu altul".

Oaspete nepoftit Bloomberg a mai fost, în 2002, când a candidat ca Republican la primăria New York-ului, municipalitate covârșitor Democrată. Era un pariu riscant,  pe care Bloomberg l-a câștigat cu un amestec de pragmatism, filantropie bine țintită, și o mare doză de șansă conjuncturală ținând de diviziunile din tabăra adversă.

"Orașul a mers bine, Administrația sa n-a avut nici urmă de corupție.  A adus la Primărie o echipa talentată, a fost plin de energie, dispus să atace probleme serioase, economia locală a progresat, animozitățile rasiale s-au estompat, a fost destul de primitor cu imigranții iar rata criminalității, scăzută deja, a scăzut și mai mult", a reamintit, în exclusivitate pentru RFI România, cunoscutul comentator politic Ellis Henican

N-au fost un paradis cele trei mandate bloombergiene, până-n 2013. Au fost excese verbale dezgropate astăzi cu voluptate de adversarii săi electorali, au fost rateuri politice, a fost, mai presus de toate, o filozofie ultra-liberală și competitivă adusă de Bloomberg din sfera privată, unde a început cu un sistem electronic de informație și analiză fianciară pe care l-a dezvoltat într-un concern mediatic de anvergură internațională.

"Cum poate reconcilia actuala sa ipostază de candidat la nominalizarea Democrată cu trecutul său de primar Republican, cu politicile pe care le-a inițiat, cu declarațiile sale antitetice valorilor bazei Democrate? Și, sunt Democrații atât de disperați să-l bată pe Trump la urne încât să-și încredințeze soarta unui fost Republican?", sunt întrebările momentului în formularea lui Jon Ralston, redactorul-șef al periodicului The Nevada Independent și unul dintre moderatorii dezbaterii de ieri.

Cvintetul de concurenți din dezbaterea de ieri, în special centriștii Biden și Buttigieg - trentagenarul care propune o desprindere generațională de trecutul care a dăruit Americii actuala criză constituțională și derivă autoritară - au făcut toate eforturile de a-și lustrui blazonul de alternative la Bloomberg.

"Majoritatea americanilor nu se descurcă prea bine când au de ales între un socialist, Sanders, pentru care banul e rădăcina răului, și un miliardar care crede că banul e rădăcina puterii. Să propunem pe cineva ca mine, care trăiește și muncește  într-un cartier de rând dintr-un oraș industrial din Vestul Mijlociu. Să promovăm în sfârșit un Democrat. N-ar trebui să fim puși să alegem între un candidat care vrea să dea foc acestui partid, și altul care vrea să-l cumpere", a punctat fostul primar de South Bend, statul Indiana, care aleargă pe culoarul central, în care se va  încadra, prin forța lucrurilor, și Bloomberg.

Obosit, în măsurabilă criză de viteză, vine, pe același culoar,  și Joe Biden,  în ianuarie creditat, de 38% dintre Democrați, cu cele mari șanse de a dispune de Trump . Acum, procentul celor care mai mizează pe el în confruntarea finală din noiembrie s-a înjumătățit.

"Cu 60 de miliarde poți cumpăra un car de publicitate, dar nu-ți poți șterge palmaresul:  pozițiile  în ce privește comunitatea afro-americană, metoda polițienească de interpelare stradală cunoscută sub numele de "oprește și perchezitioneaza corporal" pe care a promovat-o, modul în care a vorbit despre Obama. Miliardele-s bune la drum lung, dar îi va fi greu lui Bloomberg să întrunească adeziunea bazei Democrate,  afro-, hispano-americanilor și muncitorilor albi fără de care nu se poate câștiga o alegere".

La această oră, în lumina uneori înșelătoare a sondajelor, Biden are doar 10% șanse să obțină majoritatea delegaților la Convenția din iulie, 30% mai puține șanse decât liderul Bernie Sanders și doar două procente mai multe decât Bloomberg, a cărui favorabilitate urmează însă o traiectorie ascendentă.

"Argumentul său este că e cel mai bine plasat, ca orientare politică, să-l înfrunte cu succes pe Trump la generale, când votează toți americanii, nu doar membrii activi ai partidului Democrat. Dar, ca să-l  poată detrona pe Trump, trebuie mai întâi să treacă de primare. Va fi, pentru Bloomberg, un traseu greu, care-l va testa cu o mare severitate", anticipa, într-un interviu acordat postului nostru de radio, o legendă a jurnalismului newyorkez, Ellis Henican.