Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Îl șantajează Donald Trump pe Julian Assange?

assange.jpeg

Julian Assange la Londra, 13 februarie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via France24

Președintele Donald Trump i-ar fi oferit grațierea fondatorului Wikileaks Julian Assange, cu condiția ca acesta să declare public că Rusia nu a avut nici o legătură cu publicarea de către Wikileaks a mai multor mailuri din corespondența electronică a unor membri marcanți ai Partidului Democrat din timpul campaniei electorale din 2016, susține un magistrat britanic, potrivit Reuters, preluat de France24.

Assange se află în prezent la Londra unde așteaptă să fie audiat săptămâna viitoare de o instanță britanică, care urmează să decidă dacă acesta va fi sau nu extrădat în statele Unite.

Un membru al Curții Magistraților din Westminster, avocat al lui Assange, Edward Fitzgerald, spune că l-ar fi auzit pe republicanul Dana Rohrabacher, care l-a vizitat pe Assange în 2017, spunându-i acestuia că a fost trimis de președintele Trump ca să-i propună o grațiere ulterioară, cu condiția ca acesta să nege implicarea Rusiei în campania din 2016.

O purtătoare de cuvânt de la Casa Albă, Stephanie Grisham, a negat însă acuzațiile: ”Președintele aproape că nu-l cunoaște pe Rohrabacher, știe doar că e un fost congresman. Nu a vorbit niciodată cu el pe acest subiect. E o minciună fabricată”, spune ea.

Rohrabacher neagă și el acuzațiile, dar recunoaște că i-ar fi cerut lui Trump să-l ierte pe Assange, dacă acesta va spune cum a obținut mailurile respective.