Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Buget UE: liderii europeni se despart fără acord

5f799587-f4fd-e847-b5b9-6d367e5d2e5f.jpg

Michel Merkel
Președintele UE Charles Michel nu pare a fi la înălțimea noii sale funcții europene
Sursa imaginii: 
European Union 2020

Eșecul summitului de la Bruxelles era previzibil și a devenit limpede după ce Comisia Europeană a pus pe masă vineri seara o propunere și mai defavorabilă bugetului pentru agricultură și coeziune. 

Statele așa zise „austere” (Austria, Danemarca, Suedia și Olanda) vor să limiteze bugetul viitor la 1% din VNB-ul UE. 

Comisia Europeană, cu acordul președintelui UE Charles Michel, a pus pe masă o propunere care se apropia de 1,048% din VNB în plăți efective și 1,07% în angajamente de plată pentru perioada 2021-2027.

Dispăreau astfel total fondurile pentru apărarea UE , iar coeziunea și agricultura ar fi pierdut și mai mult decât prevăzut.  

Sunt însă 17 țări pentru care coeziunea este primordială și ele nu se găsesc doar în estul Europei, ci vorbim aici și despre Spania, Italia, Portugalia chiar și Franța. Le-a luat acestora doar 25 de minute pentru a respinge „compromisul”. Ele cer ca bugetul UE pentru 2021-2027 să urce la 1,3% din VNB-ul european. 

Propunerea din 14 februarie a președintelui Charles Michel , față de cea din 2018 a Comisiei Europene, prevedea ceva mai multe fonduri pentru agricultură (329 de miliarde de euro în loc de 324 de miliarde), ceva mai puțin pentru coeziune (323 de miliarde de euro fata de 379 de miliarde de euro) , dar o creștere spectaculoasă pâna la 20 de miliarde (de la 10 miliarde propuse în 2018) pentru gestiunea migrației  - a se înțelege gestiunea frontierelor.

Intervenea aici și finanțarea Fondului de Tranziție Dreaptă, legat de Acordul Verde, situat la 7.5 miliarde de euro și destinat regiunilor europene care vor avea nevoie de o restructurare completă a industriilor și activităților energofage. 

Statele UE nu se pot pune de acord nici în privința resurselor proprii europene, atât de necesare pentru a reduce contribuțiile naționale. Dar de unde pot ele proveni? Din banii adunați prin taxele vamale (la care nordicele nu vor să renunțe în favoarea UE) sau din vânzarea certificatelor de eficacitate energetică (bani la care nu vrea să renunțe Germania)? 

Majoritatea liderilor UE nu au făcut conferințe de presă la sfârșitul maratonului european eșuat, dar cei care au vorbit cu presa au fost incapabili să spună când se vor revedea. 

Bugetul 2021-2027 trebuie adoptat în următoarele luni, lipsa unui acord având consecințe potențial grave pentru derularea politicilor UE după decembrie 2020. 

El va trebui să primească apoi și acordul Parlamentului European, care afirmă că nu va accepta un buget mai mic de 1,3% din VNB dar care a pierdut o parte din forța sa de negociere după alegerile din mai 2019.