Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Olandei: Următorul buget al UE trebuie să recunoască gaura lăsată de Brexit

mark_rutte.jpg

Premierul olandez, Mark Rutte. Foto: REUTERS/Eric Vidal

Regatul Unit a plecat şi acest lucru trebuie să se reflecte în noul buget, a precizat șeful guvernului olandez, Mark Rutte.

Olanda este pregătită să plătească mai mult în următorul buget al UE, dar cifrele trebuie să ţină cont de gaura lăsată de Brexit, a declarat premierul olandez Mark Rutte, după ce şefii de stat şi de guvern ai celor 27 de ţări ale blocului comunitar nu au reuşit să se pună de acord asupra cheltuielilor lor comune din următorii 7 ani în cadrul unui summit de două zile la Bruxelles, potrivit Reuters preluat de Agerpres.

"Suntem dispuşi să plătim mai mult pentru că acceptăm că bugetul va creşte odată cu creşterea economică şi inflaţia", le-a spus Rutte reporterilor, dar a subliniat că realitatea pierderii contribuţiilor Marii Britanii trebuie luată în considerare.

"Regatul Unit a plecat şi (...) acest lucru trebuie să se reflecte în noul buget", a insistat Rutte.

El a spus că o propunere venită târziu vineri seara pentru depăşirea impasului a fost respinsă atât de statele net beneficiare, cât şi de cele care au dorit o plafonare a contribuţiilor naţionale pentru bugetul UE la 1% din venitul naţional brut.Olanda, alături de Danemarca, Austria şi Suedia face parte din grupul celor aşa-numiţi "the frugal four".

Cei 27 nu au reuşit să ajungă vineri la un compromis cu privire la viitorul buget multianual al UE, după două zile de summit la Bruxelles, a anunţat vineri seara preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de AFP.

Nu a fost avansată vreo dată pentru un nou summit privind noul buget al UE pentru 2021-2027, semn al diviziunilor profunde între statele membre, comentează agenţia de presă franceză.