Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Orban cere cvorum: Parlamentarii să fie prezenţi la vot, nu să tragă chiulul

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat duminică, la Digi 24, că parlamentarii au obligaţia să fie prezenţi la votul de învestire a guvernului, "nicidecum să tragă chiulul din motive care sunt discutabile". Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună, luni, pentru învestirea noului Guvern Orban 2, iar PSD și ALDE au anunțat că nu vor participa la vot, cvorumul fiind pus astfel în pericol.

"Indiferent ce doreşte PSD, doreşte respingerea guvernului sau investirea guvernului, ei trebuie să se prezinte la Parlament şi să-şi îndeplinească mandatul ce le-a fost încredinţat de cetăţenii români", a declarat premierul Orban la Digi 24, conform Agerpres.

Orban a afirmat că "obligaţia parlamentarilor este să fie prezenţi, obligaţia parlamentarilor este sa vină la muncă, nicidecum să tragă chiulul din motive care sunt discutabile".

Premierul desemnat a afirmat că toţi parlamentarii PNL vor fi mobilizaţi şi a menţionat că s-au purtat negocieri cu toate grupurile parlamentare, mai puţin PSD, pentru a convinge senatorii şi deputaţii să participe la procedura de învestire a Guvernului.

"În cazul în care mâine (n.r. luni) nu se va întruni cvorumul, responsabilitatea integrală va fi a celor care nu vor fi prezenţi, a celor care vor lipsi, nu a celor care sunt prezenţi. În cazul în care ei nu se prezintă, înseamnă că ei sunt aceia care vor să perpetueze starea de fapt. Noi ne dorim buna guvernare a României şi considerăm că ea nu poate fi asigurată decât prin alegeri anticipate, dând din nou puterea către cetăţenii români care să aleagă un Parlament reprezentativ, care să fie o bază solidă pentru învestirea unui guvern care să facă reformele de care România are nevoie", a precizat Ludovic Orban.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE nu va face jocul PNL în vederea declanșării alegerilor anticipate. Prin urmare, parlamentarii ALDE nu vor participa la votul de luni în Parlament pentru învestirea Guvernului Orban 2. Anterior, social-democrații au anunțat că nu vor fi prezenți în sala de plen.

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună, luni, de la ora 16,00, pentru învestirea noului Guvern Orban.

Potrivit regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ca şedinţa în care se va vota învestirea Guvernului Orban II să se poată desfăşura, este nevoie de prezenţa în sală a cel puţin 233 de parlamentari, astfel încât să se asigure cvorumul necesar şedinţelor comune.

Analist: Indiferent de tergiversările PSD, vom avea guvern PNL

La RFI, analistul politic Ion Bogdan Lefter spune că am putea avea un blocaj politic până în toamnă.

El subliniază totuși că, cel puțin până atunci, vom avea un guvern liberal.

Totodată, indiferent de tergiversările PSD, electoratul a virat puternic către dreapta.

Ascultă:

 
Analistul politic Ion Bogdan Lefter, despre învestirea Guvernului Orban 2