Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UK: "Guvernul pare să fie mai interesat de migranții din afara UE"

politica_migratiei.jpg

Nou sistem de imigrație UK
Noua politică a imigrației din 2021 ar putea duce la o criză în sectoare precum asistența socială
Image source: 
Getty Images

Noul sistem de imigrație plănuit de guvernul britanic începând cu 1 ianuarie 2021 a fost criticat sever ca riscând să provoace o criză a recrutării pe piața muncii. Ce spune o expertă în recrutare originară din România despre această plănuită reformă. 

Sistemul prezentat săptămâna trecută de ministrul de interne, Priti Patel, va înlocui libertatea de mișcare a forței de muncă din Uniunea Europeană cu un punctaj care ia în considerare calificarea solicitantului, sectorul de activitate și gradul de cunoaștere a limbii engleze. 

Noul sistem ar urma să intre în vigoare la sfârșitul perioadei de tranziție ce urmează după ieșirea Marii Britanii din UE la 31 ianuarie 2020 și care se încheie la 31 decembrie 2020.

Cristina Irimie este directoarea unei agenții de recrutare din Londra care până acum s-a adresat în majoritate românilor. RFI a stat de vorbă cu ea despre plănuita reformă a sistemului de imigrație. 

Cristina Irimie: Mă pregăteam pentru asta, va fi un moment de cotitură și nu știu câți dintre noi suntem pregătiți să acceptăm așa ceva.

Se vor schimba multe, deja avem pe partea de training – calificare, știi că ne ocupăm și de evaluare competențe profesionale, avem două tipuri de clienți: companii mijlocii și mari, unii care recrutează pentru anul viitor și alții care și-au pus contractele în așteptare pentru că nu știu ce se va întâmpla.

Înseamnă că practic, agenția ta va trebui să se reorienteze total.

Cristina Irimie: Am primit o invitație pentru o misiune britanică în India care m-a luat prin surprindere, dar spre asta ne îndreptăm.

Deci nu te vei mai orienta în majoritate spre România, ci îți vei lărgi orizonturile.

Cristina Irimie: Da, deoarece am constatat că vreau să rămân în această țară și atunci din punct de vedere al business-ului vreau să fiu printre cei care reușesc în continuare și nu printre cei care vor privi cu nostalgie la vremurile apuse.

Cristina Irimie
Image source: 
Petru Clej

Pentru cei care vor să vină pentru prima oară aici după 1 ianuarie 2021, ce calificări crezi că vor avea șanse de recrutare aici?

Cristina Irimie: Cred că depinde foarte mult de lista meseriilor unde există un deficit de forță de muncă, dar nu-ți pot răspunde precis pentru că depinde foarte mult de cunoștințele lingvistice asupra cărora va insista guvernul britanic.

Dacă într-adevăr se va cere o atestare a cunoștințelor de limba engleză, atunci pot să-ți spun că această parte de migrație va fi sub 10% din tot ceea ce am văzut în ultimii ani.

Se mai vorbește aici de o sponsorizare aprobată a persoanei care vrea să vină aici. Cine o va aproba?

Cristina Irimie: Păi probabil firmele vor trebui să facă o cerere către ministerul de interne. Dar nu știu dacă ministerul de interne chiar are capacitatea fizică de a pune în aplicare ceea ceea ce guvernul își dorește până la sfârșitul acestui an.

Este o perioadă foarte scurtă, știm cu toții că ministerul de interne este unul dintre departamentele de stat criticat dintotdeauna pentru felul în care procesează cererile migranților.

Nu știu cum va funcționa, dar văd în schimb o abordare prin care guvernul pare că ne transmite faptul că e mai interesat de migranții din afara UE decât cei din UE.

Vezi posibilă declanșarea unei crize a recrutării forței de muncă în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021?

Cristina Irimie: Da, o văd, pentru că sunt foarte multe firme mici și mijlocii care joacă în acest sector. Avem acele corporații care continuă să cumpere firme mici și mijlocii, însă cunoaștem importanța într-o economie a firmelor mici și mijlocii, mai ales în momente de cotitură cum va fi 2021.

Cred că multe dintre aceste firme nu au capacitatea de a face față. Cred că unii ori vor lua o pauză, ori unii își vor pierde business-urile, din păcate.

Vezi posibilă recrutarea din rândul celor opt milioane de persoane inactive, după cum spunea ministrul de interne, Priti Patel?


Priti Patel
Ministrul de interne, Priti Patel, vrea ca locurile de muncă necalificate să fie ocupate din rândul celor opt milioane de inactivi din UK
Image source: 
PA

Cristina Irimie: Nu. Ăsta este unul din punctele de vedere din politică pe care politicienii le au când sunt înconjurați doar de persoane cu idei similare cu ale lor.

Cred că este o discrepanță enormă între realitatea din lumea de jos și ceea ce ei văd și din păcate trebuie să fac o comparație politica din România și ceea ce se întâmplă aici.

Avem numeroase discuții cu agenții de recrutare, cu companii care recrutează și care știu bine că toți acești inactivi pe piața muncii sunt exact cei care vin, stau câteva luni și pleacă, exact în momentul în care business-ul tău are nevoie de o infuzie de forță de muncă.

Sunt practic oamenii care aici sunt numiți unemployable” – neangajabili.

Cristina Irimie: Da, iar în ceea ce privește partea de educație pentru adulți cu care lucrăm aici sunt foarte multe proiecte care nu pot fi duse la îndeplinire.

E vorba de proiecte care erau finanțate prin fonduri europene, sunt niște sisteme învechite, noi criticăm birocrația din România, dar la fel e și aici.

Vorbim despre niște oameni care se uită înapoi la niște perioade apuse și nu vor să conștientizeze că acești oameni care sunt neangajabili, nu vor deveni angajabili peste noapte doar pentru că așa a hotărât guvernul.

Ascultați interviul acordat de Cristina Irimie corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ