Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Lucrețiu Pătrășcanu, inițiatorul proceselor staliniste în România

patrascanu.jpg

Lucrețiu Pătrășcanu în 1945
Image source: 
Wikipedia

În data de 24 februarie 1948, Lucrețiu Pătrășcanu era silit de tovarășii săi din conducerea Partidului Comunist din România să își dea demisia din funcția de ministru al Justiției. Au urmat arestarea sa, după care Lucrețiu Pătrășcanu a fost judecat și executat. După căderea comunismului, Lucrețiu Pătrășcanu a rămas, în mod nedrept, cu o imagine mai bună decât cea a tovarășilor săi de drum, deși el este cel care a inițiat procesele staliniste din România, iar printre victimele sale se numără Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu, Ion Mihalache sau Ilie Lazăr.

Lucrețiu Pătrășcanu s-a născut în anul 1900, într-o familie de intelectuali înstăriți. Tatăl său era istoric, iar mama sa provenea dintr-o familie de mici boieri. Lucrețiu Pătrășcanu a fost atras din adolescență de ideile de extrema stângă. În anul 1919, s-a înscris în Partidul Socialist Român și a devenit editor al ziarului Socialistul. Treptat, s-a radicalizat, iar în 1921 a participat la fondarea Partidului Comunist din România.

În 1922, a terminat Facultatea de Drept a Universității din București. A plecat să studieze la Universitatea din Leipzig, pentru un doctorat în economie. A pendulat între România, Germania și Uniunea Sovietică, unde, în 1922, a reprezentat Partidul Comunist din România la congresul Cominternului. În 1924, după interzicerea Partidului Comunist în România, a fost arestat. A intrat în greva foamei și a fost transferat la spitalul penitenciarului Jilava. A fost eliberat și, în 1925, și-a luat doctoratul la Leipzig.

În 1928, a luat parte la un nou congres al Cominternului, la Harkov, unde s-a remarcat prin faptul că a îndrăznit să spună adevărul despre basarabeni: faptul că sunt români, nu un popor slav, așa cum susțineau rușii. În 1931, a fost ales în Comitetul Central al Partidului Comunist din România, în cadrul unui congres ținut în URSS. A rămas la Moscova până în 1936, când a fost trimis să îi apere pe liderii comuniști din România, judecați la Craiova. În cele din urmă, apărarea lor a fost preluată de un alt comunist, Ion Gheorghe Maurer.

În august 1940, Lucrețiu Pătrășcanu a fost arestat și internat în lagărul de la Târgu-Jiu. A fost eliberat după detronarea Regelui Carol al II-lea, dar a fost din nou arestat, în 1941, după rebeliunea legionară. A primit, până în 1943, domiciliu obligatoriu în Poiana Țapului, apoi a reușit să se întoarcă în București.

Lucrețiu Pătrășcanu i-a reprezentat pe comuniști în tratativele dintre PNL și PNȚ care vizau răsturnarea de la putere a lui Ion Antonescu. După lovitura de stat din 23 august 1944, Lucrețiu Pătrășcanu a devenit ministrul Justiției. A contribuit activ la acapararea totală a puterii de către comuniști și a participat la înscenările soldate cu arestarea și condamnarea liderilor Opoziției democratice, precum și la alungarea Regelui Mihai I din țară. A intrat în conflict, însă, cu proprii săi colegi de partid, care îl acuzau că este îngâmfat și naționalist.

A fost arestat în 1948 și judecat până în 1954. A fost acuzat că ar fi devenit, încă din perioada interbelică, agent al Siguranței Statului. A fost executat în aprilie 1954. Lucrețiu Pătrășcanu a fost reabilitat post mortem în 1968, de către Nicolae Ceaușescu, iar reabilitarea sa a fost un nou prilej de răfuială între vechii staliniști care îi supraviețuiseră lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 24 februarie 2020