Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Carnavalul de la Alost acuzat de antisemitism: se poate râde de orice?

6194a1ee187acd6606989f03769e8f7f-1582473842-1.jpg

carnaval Alost
Evrei reprezentati sub forma de furnici la carnavalul de la Alost
Sursa imaginii: 
Belga

O veche zicală spune că se poate râde de orice dau nu cu oricine, iar orașul Alost din Belgia se află în centrul polemicii fiindcă tradiționalul carnaval organizat aici anual ia în derâdere toate religiile. Imaginea pe care Alost o face evreilor a dus în 2019 la retragerea carnavalului din lista patrimoniului UNESCO.

Anul acesta din nou Alost se află în actualitate din cauza controversatului său carnaval retras anul trecut din lista patrimoniului universal din cauza caricaturilor care-i reprezentau pe evrei sub formă de șobolani. 

Anul acesta, imaginea șobolanilor și a evreilor ortodocși cu nasuri curbe așezați pe grămezi de bani a dispărut, evreii au fost reprezentați sub formă de furnici. 

Dar păpușile și marionetele care defilează la Alost în cadrul carnavalului vechi de 600 sute ani iau în derâdere toate religiile. 

Alost (Aalst în flamandă) se află în Flandra, orașul este condus de un primar din partidul Naționalist Flamand care a refuzat să vadă în aceastaa procesiune vreo ofensă adusă unei comunități sau alteia. 

Primarul Christoph D’Haese s-a mirat de indignarea ambasadei israeliene în Belgia și a cerut ca Alost trebuie lăsat în pace. 

La conferința de presă care a precedat carnavalul, duminică dimineață primarul a urat presei internaționale „Bun venit în Alost, orașul umorul și al satirei”, care nu este un oraș antisemit, a precizat el.

Aleșii N-VA ai orașului au defilat în costume caricaturizând însemnele naziste, alături de furnicile care-i reprezentau pe evrei și de alte caricaturi. Anul trecut, când ONU a decis să pedepsească acest carnaval pentru „ofensă adusă în mod repetat și insistent comunității evreiești”, primăria din Alost a precizat deja atunci că intenția nu era de a stigmatiza, ci că este pur și simplu vorba despre o satiră. 

Liga Belgiană contra Antisemitismului deplânge însă încăpățânarea de a păstra în cortegiul carnavalului simbolurile controversate. Joël Rubinfeld , presedintele ligii, explica pentru RTBF că această procesiune oferă o imagine regretabilă a orașului Alost și a Belgiei în general. 

In fine, autoritățile regionale au fost îngrijorate în legătura cu derularea carnavalului anul acesta, dar nu din cauza acuzațiilor ce li se aduc, ci din cauza furtunii anunțate. Vânturi puternice suflă  în Belgia de mai bine de trei săptămâni, de aceea procesiunea a renunțat la unii păpuși gigantice și a luat numeroase masuri de securitate.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan