Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus | 232 milioane de euro de la UE pentru combaterea epidemiei

Comisia Europeana

Sursa imaginii: 
Facebook/European Commission

Comisia Europeană alocă un nou pachet de ajutoare în valoare de 232 milioane de euro pentru "a stimula pregătirea, prevenția și izolarea virusului la nivel mondial". O parte dintre aceste fonduri vor fi alocate imediat diferitelor sectoare, iar restul în următoarele luni, a anunțat astăzi Comisia Europeană.

Ca urmare a evoluțiilor din Italia, Comisia intensifică sprijinul acordat statelor membre în contextul măsurilor în curs privind pregătirea, planificarea pentru situații neprevăzute și planificarea răspunsului.

Având în vedere evoluția rapidă a situației, suntem pregătiți să intensificăm măsurile de asistență. În acest sens, o misiune comună de experți ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ai Organizației Mondiale a Sănătății va pleca spre Italia săptămâna aceasta, pentru a sprijini autoritățile italiene.”, a declarat Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară. 

Noile fonduri din partea UE vor contribui la detectarea și diagnosticarea bolii, la îngrijirea persoanelor infectate și la prevenirea infectării altor persoane în acest moment critic.

Potrivit Comisiei Europene, din pachetul de ajutoare în valoare de 232 milioane de euro:

"114 milioane de euro vor sprijini Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în special privind planul global de pregătire și de răspuns la nivel mondial. Scopul este stimularea demersurilor din domeniul sănătății publice care constau în pregătirea pentru situații de urgență și răspunsul în caz de urgență în țările cu sisteme de sănătate slabe și cu reziliență limitată. O parte din această finanțare se obține cu acordul autorităților bugetare ale UE.

S-a planificat alocarea a 15 milioane de euro în Africa, inclusiv Institutului Pasteur Dakar din Senegal, pentru sprijinirea unor măsuri precum diagnosticarea rapidă și supravegherea epidemiologică.

100 de milioane de euro, din care 90 de milioane de euro sunt destinate unui parteneriat public-privat cu industria farmaceutică în scopul dezvoltării unui vaccin, iar 10 milioane de euro sunt destinate unor proiecte de cercetare în epidemiologie, diagnosticare, terapii și gestionarea clinică a izolării și prevenției.

3 milioane de euro sunt alocate Mecanismului de protecție civilă al UE, pentru zborurile de repatriere a cetățenilor UE din Wuhan, China
."