Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacții politice după decizia CCR: Acuze de partizanat politic și laude de la PSD

Cei doi mari protagoniști ai deciziei CCR – liderii PNL și PSD, au primit, cum era de așteptat, diametral opus verdictul judecătorilor constituționali. Premierul desemnat și-a concentrat frustrarea pe acuze de partizanat politic. Ludovic Orban nu s-a sfiit așadar să atace dur CCR și a sugerat că decizia de astăzi nu face altceva decât să servească intereselor social-democraților, respectiv ca alegerile anticipate să nu poată fi organizate. Voi încerca să formez o majoritate, rămâne însă pe poziții Ludovic Orban. De partea sa, Marcel Ciolacu a transmis că PSD nu va face nicio propunere de prim ministru. „Nu am fost luați în considerare prima oară” de președintele Klaus Iohannis a motivat Ciolacu, mulțumit însă de veridctul venit de la CCR.

 

Conducerea PNL este pregătită pentru orice situație. Voi încerca să formez o majoritate -  rămâne pe poziții premierul desemnat, liderul PNL, Ludovic Orban. Orban transmite că vrea să se uite cu atenție în motivarea Curții, pe care o acuză însă extrem de dur de partizanat politic:


Obiectivul PNL rămâne organizarea alegerilor parlamentare. Atât timp cât există parlamentari născuți din pixul lui Dragnea, e clar că aceasta e cea mai bună soluție, a mai declarat Ludovic Orban. 

Liderul PLUS, fostul premier tehnocrat la acea vreme Dacian Cioloş, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că decizia CCR privind neconstituţionalitatea desemnării lui Ludovic Orban de preşedintele Iohannis în funcţia de prim-ministru că „CCR deposedează din nou preşedintele de un drept constituţional” şi îl transformă într-un „notar public”. O nouă critică așadar la adresa CCR și, mai mult, o decizie care ar ajuta PSD să atingă obiectivul: acela de a nu avea anticipate, afirmă Cioloș:
 CCR atrage pentru prima dată atenția clar în ceea ce privește spiritul Constituției: acela de a desemna pentru funcția de premier pe cineva care are premisele să creeze o majoritate și nu de ochii lumii, reacționează și liderul social democraților.  PSD nu va propune un premier  - transmite Marcel Ciolacu, care amintește că propunerea inițială nu a fost luată în calcul de președinte. În tot acest context, Marcel Ciolacu nu exclude alegerile anticipate

Este exclus ca PSD să susțină o propunere de la PNL în persoana domnului Orban, a conchis Marcel Ciolacu.