Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis după decizia CCR: PSD se joacă iresponsabil cu destinul României. Șansele pentru anticipate, sub 50%

PSD continuă să demonstreze că e un partid iresponsabil, care se joacă cu destinul României  - afirmă președintele Klaus Iohannis, după decizia CCR de luni. Klaus Iohannis și-a început discursul cu un apel la calm și responsabilitate, pe fundalul crizei provocate de noul coronavirus. Am decis să convoc CSAT miercuri, pentru o informare privind măsurile concrete - a transmis Iohannis, care s-a referit apoi la situația politică internă. 

Vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că a pierdut legitimitatea de a guverna. Desemnarea unui premier din partea unei alianțe coagulate ad-hoc în jurul PSD ar intra în coliziune directă cu opțiunea românilor. (...) Cea mai legitimă soluție e revenirea cât mai repede la votul cetățenilor și o nouă majoritate care să poate susține un guvern stabil (...) Avem nevoie de un nou Parlament care să ofere o nouă majoritate. Nu putem continua așa, cu situații de blocaj perpetue, cu guverne demise trimestrial. 

 

Președintele a insistat că așteaptă motivarea Curții Constituționale, dar a admis că șansele pentru alegeri anticipate au scăzut sub 50%. 

Tocmai au scăzut, sub 50%. Au scăzut șansele. Dacă se ajunge la anticipate, nu ține doar de voința președintelui, ci de o întreagă conjunctură politică. Nu voi desemna un premier PSD. Nu există niciun partid sau coaliție cu majoritate în Parlament. Voi desemna un premier doar atunci când voi considera că aceasta e soluția justă, a afirmat șeful statului. 

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier. Judecătorii constituționali au decis că președintele nu a identificat o majoritate parlamentară din partea căreia să desemneze premierul, astfel că șeful statului ar trebui să facă o altă propunere.