Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noile pașapoarte britanice post-Brexit vor fi tipărite în Polonia

pasaport_britanic.jpg

Pașaport britanic nou și vechi
Noul pașaport va fi albastru, față de cel vechi care era vișiniu
Image source: 
Getty Images

Regatul Unit a prezentat noul pașaport britanic post-Brexit care va emis începând cu luna martie și va avea culoarea albastră, nu vișinie ca până acum. Noile pașapoarte vor fi tipărite în Polonia. 

Pașaportul va avea culoarea albastru închis, așa cum a fost înainte de 1988, când a fost schimbat în vișiniu pentru a se alinia cu restul Comunității Economice Europene, devenită mai întâi Comunitatea Europeană, iar apoi Uniunea Europeană.

Prezentând documentul de identitate, ministrul de interne Priti Patel, a afirmat că acesta este "din nou legat de identitatea noastră națională”. Revenind la albastru, Marea Britanie se alătură majorității țărilor - 81 - care au această culoare de pașaport.

Designul amintește de cel introdus de Imperiul Britanic în 1921: este scris "Pașaport britanic” în partea de sus, are stema țării în centru și dedesubt "Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”.

Într-o aparentă concesie făcută curentului naționalist care a dus la Brexit, noul pașaport repetă de două ori naționalitatea - nu doar că listează țara din care face parte, dar subliniază că este un "pașaport britanic” (deși eticheta este oarecum incorectă, deoarece este și un pașaport nord-irlandez).

Niciun alt pașaport nu face același lucru și numai Elveția își folosește naționalitatea ca adjectiv pe pașaport, deși fără a repeta numele Elveția.

Realitate economică dură

Dar farmecul britanic al pașaportului s-ar putea să nu se extindă dincolo de superficiala asemănare cu varianta colonială.

Ministrul de interne Priti Patel
Ministrul de interne Priti Patel a prezentat noul tip albastru de pașaport britanic
Image source: 
PA

Noul pașaport, așa cum a fost remarcat rapid de către adversarii Brexit, a fost proiectat de compania franco-olandeză Gemalto și realizat în Polonia.

Concurentul britanic pentru producerea pașaportului, De La Rue, a pierdut oferta de a-l tipări anul trecut, ceea ce a dus la o pierdere estimată de până la 170 de locuri de muncă în Marea Britanie. Gemalto va continua să dețină contractul pentru a produce pașapoarte britanice timp de 10 ani.

Conform Passport Index, pașaportul UK actual este sub 21 de țări atunci când vine vorba de clasamentul puterii sale (care ia în considerare călătoria fără viză) și își împarte nivelul de putere cu alte opt națiuni.

În prezent, experții nu văd schimbări drastice în clasamentul post-UE, presupunând că acordurile de călătorie care vor fi negociate individual de Marea Britanie cu alte țări vor fi modelate după cele actuale.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ