
Politică
Pace în Afganistan? Americanii și talibanii, la aceeași masă (interviu cu cercetătorul Şerban Cioculescu)
default.png

Mă îndoiesc că pe termen lung Afganistanul se va pacifica
Șerban Cioculescu: Nu cred că reprezintă finalul violențelor din Afganistan. Cred că poate reprezenta, dacă lucrurile merg pozitiv, finalul unei etape a violențelor, etapă începută odată cu găzduirea de către talibani, în anii 1999 – 2000 – 2001, a Al-Qaeda, grupare care se știe că a comis multiple atacuri teroriste împotriva Statelor Unite. Acum s-ar putea încheia acea etapă a violenței. Mă îndoiesc că pe termen lung Afganistan se va pacifica. E o țară tribală, care pe lângă extremismul religios are și foarte multe conflicte tribale. Sunt și interferențe străine. Îmi vine foarte greu să cred că dintr-o dată această țară se va pacifica.
Reporter: Americanii spun că vor semna acest acord de reducere a violențelor. Ar urma ca la masa negocierilor să se așeze și talibanii și reprezentanții guvernului de la Kabul. Este, practic, o recunoaștere de nivel politic a talibanilor. Cum au ajuns talibanii de la grupare teroristă la formațiune recunoscută în plan politic, cu care te poți așeza la o masă a negocierilor?
Ș.C: Sunt două potențiale explicații. În primul rând, faptul că nu au putut fi învinși din punct de vedere militar în ciuda eforturilor depuse atât de americani, cât și de aliații lor din NATO și partenerii din afara statelor NATO. O coaliție internațională dirijată de SUA, care, în ciuda eforturilor și în ciuda faptului că a instruit această coaliție și a pregătit armata și poliția afgană și serviciile de informații, talibanii nu au putut fi înfrânți. Ei reprezintă o mișcare de gherilă, o mișcare de insurgență, destul de bine ancorată în cadrul minorității paștune, care reprezintă vreo 40% din totalul populației afgane. S-au ascuns, s-au hrănit s-au înarmat în mijlocul populației locale. Ca orice gherilă de succes a reușit să își conserve o parte din efective. S-a înarmat. A avut sanctuare de unde a putut ataca. Amercianii au văzut că nu pot să îi înfrângă și atunci au ajuns la concluzia că e mai util să identifici o parte moderată a acestor talibani, în încercarea de a obține o înțelegere (deal) cu ei care să garanteze menținerea guvernului afgan și o încropeală de democrație, atâta cât există acolo.
A doua explicație se referă la apariția unor altor forțe extremiste precum Statul Islamic. Statul Islamic s-a infiltrat în Afganistan, găsind luptători atât din zonă, cât și din Asia Centrală, inclusiv luptători arabi care au venit acolo în număr relativ. Americanii acum au ca prioritate stârpirea Statului Islamic de peste tot în lume. Atunci, evident că are sens să te aliezi cu moderații talibani în încercarea de a lupta împreună și de elimina Statul Islamic din Asia Centrală. Afganistanul nu poate fi schimbat fundamental. Rămâne un stat tribal. Rămâne un stat în care aderența la un trib și la o regiune e mai importantă decât aderența națională. Tot ce poți să faci într-un stat ca Afganistan este să ai o minimă pace socio-tribală prin compromisuri, prin cedări reciproce, dar nu se poate ajunge la un stat modern de tip occidental.

Americanii au pierdut 2.448 de soldați. Am pierdut și noi de ordinul zecilor
Rep: Ar trebui să amintim și faptul că au murit mulți militari în această zonă de conflict, inclusiv militari români. Până la urmă, finalizarea acestui război ar fi o miză și pentru noi și pentru orice stat care are trupe în zonă...
Ș.C: Sigur că da. Americanii au pierdut 2.448 de soldați. Am pierdut și noi de ordinul zecilor. Într-adevăr, s-a plătit un preț, atât în vieți umane, cât și economic. Să nu uităm prețul mare plătit de statele participante pentru reconstrucția Afganistanului. Nu poți să abandonezi dintr-o dată tot ce ai cheltuit în termeni uman și economic. Trebuie obținute niște garanții. Sunt sigur că americanii vor păstra un anumit control și nu îi vor lăsa pe talibani să acționeze în spiritul unei violențe descătușate.
Rămâne de văzut în ce măsură talibanii moderați îi pot stăpâni pe cei mai violenți. Un lucru vreau să vă mai spun. Această mișcare talibană nu este foarte unitară și foarte foarte coerentă. E posibil ca anumiți lideri marginali talibani să nu recunoască acordul de pace. Atunci, probabil că cei din mainstream, moderații, vor declara că ceilalți sunt Statul Islamic ca să poată lupta contra lor. Să nu îi percepem pe talibani ca fiind o forță perfect unitară.
Ascultă: