Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Povestea lui Henric al IV-lea, întemeietorului dinastiei de Bourbon

bourbon.jpg

Regele Henric al IV-lea al Franței, întemeietorul dinastiei de Bourbon
Image source: 
Wikipedia

În 27 februarie 1594, la Paris, era încoronat Regele Henric al IV-lea al Franței. Este vorba de un rege care a ajuns pe tron la capătul unui lung șir de războaie civile. Henric al IV-lea a fost cel care a încercat să îi reconcilieze pe catolici și pe protestanți și a emis Edictul de la Nantes, prin care hughenoții francezi căpătau libertate de cult. Tot el a întemeiat dinastia de Bourbon și se numără printre strămoșii Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.

Henric s-a născut în orașul Pau din Bearn. Era al doilea fiu al ducelui Antoine de Vendome, catolic, și al reginei Ioana de Navara, protestantă. Henric a fost botezat catolic, însă a fost crescut în spirit protestant. În epocă, regatul Navarei era un loc de refugiu pentru protestanții francezi, care riscau să fie persecutați din motive religioase. Familia sa nu a fost cruțată de ororile războaielor religioase.

Tatăl lui Henric a murit în timp ce lupta de partea taberei catolice. Tânărul principe a rămas în grija mamei sale, care l-a educat în conformitate cu cerințele confesiunii protestante. În adolescență, Henric a avut ocazia să își dovedească însușirile de comandant, în timpul unei campanii împotriva rebelilor basci. El a militat pentru reconcilierea între diferitele tabere religioase, iar o pace fragilă între catolici și protestanți a fost încheiată în 1570.

În 1572, Henric a devenit Rege al Navarei, după moartea mamei sale. În același an, în 18 august 1572, el s-a căsătorit cu Margareta de Valois, sora Regelui Carol al IX-lea al Franței. Însă după mai puțin de o săptămână, în 24 august 1572, zeci de mii de protestanți francezi au fost masacrați de către catolici, în noaptea Sfântului Bartolomeu.

Henric al Navarei a scăpat de masacru, însă a fost luat ostatic și ținut vreme de doi ani sub pază în palatul Luvru. A reușit să evadeze în 1574, la moartea Regelui Carol al IX-lea. A reușit să se reîntâlnească cu soția sa abia în 1578. După alți patru ani, a izbucnit un nou război civil, între Henric al Navarei și noul rege al Franței, Henric al III-lea. Drept urmare, în 1585, Papa Sixtus al V-lea l-a excomunicat pe Regele Navarei, dar acesta a refuzat să recunoască excomunicarea.

În plin război civil, Papa l-a excomunicat și pe Henric al III-lea al Franței, care poruncise uciderea fiilor ducelui de Guise chiar în noaptea de Crăciun. Împotriva Regelui Franței, mai mulți nobili s-au răsculat. Rebelii au format Liga Catolică și au ocupat Parisul. Ei îi amenințau deopotrivă pe protestanți și pe cei loiali Regelui Franței. În fața dușmanului comun, cei doi cumnați rivali s-au împăcat.

Henric al III-lea al Franței și Henric al Navarei au pornit împreună împotriva Ligii Catolice. Însă Henric al III-lea al Franței a fost asasinat. El i-a lăsat tronul lui Henric al Navarei, cu condiția ca acesta să fie un bun catolic. În iulie 1583, Henric al Navarei a făcut profesiunea publică de credință catolică, iar în 27 februarie 1584 a fost încoronat ca Rege al Franței sub numele de Henric al IV-lea. A urmat o perioadă de pace și prosperitate. Regele Franței a emis Edictul din Nantes, prin care acorda libertate de cult protestanților. A fost însă asasinat în anul 1610, în timp ce pregătea o campanie împotriva Imperiului Romano-German.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 27 februarie 2020