Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia depășește Portugalia la PIB/locuitor, moment semnificativ pentru regiune

varsovia.png

Vedere din Varșovia
Image source: 
pixabay.com

Presa din Polonia informează, citând noile cifre publicate de Fondul Monetar Internațional, că această țară a depășit Portugalia la capitolul Produs Intern Brut pe cap de locuitor. Este un moment semnificativ nu doar pentru Polonia, ci și pentru întreaga regiune.

Mai precis, PIB/capita raportat la puterea standard de cumpărare în Polonia a crescut în 2019 până la 33.891 dolari, în timp ce Portugalia înregistrează 33.665 dolari.

Portugalia devine astfel a doua ţară din Uniunea Europeană, care nu a făcut parte din fostul lagăr comunist și pe care Polonia o devansează. Prima a fost Grecia, în 2016.

Polonia culege astfel roadele unor decenii întregi de reforme și politici care s-au dovedit corecte.

La începutul anilor 1990, terapia de șoc a lui Leszek Balcerowicz a asigurat o trecere rapidă, dar dureroasă de la economia centralizată la cea de piață. Guvernul liberal al lui Donald Tusk a reușit să mențină economia țării pe creștere chiar în anii de criză. A atras cu mult succes fondurile europene și le-a folosit inteligent, într-o perioadă în care alte investiții nu se zăreau la orizont.

Guvernarea conservatoare care a urmat a venit cu mai multe proiecte sociale destinate mai ales ajutorării familiilor, dar a avut grijă să nu destabilizeze finanțele statului.

Jurnaliștii polonezi vorbesc însă și despre un fenomen mai amplu prin care regiunea central-europeană se apropie de statele din sudul Uniunii Europene.

Astfel, în 2019, Ungaria și Cehia au devansat și ele Portugalia și Grecia. Mai mult: Cehia, cu un PIB/capita raportat la puterea standard de cumpărare de aproape 39.000  de dolari s-a apropiat mult de de Italia, care are 40.400 de dolari. Estonia, Slovacia şi Slovenia se află și ele destul de aproape de Italia.

Dar România? Cu 29.500 de dolari, stă un pic mai bine decât Turcia. În schimb, este peste Serbia cu 10.000 de dolari   și Ucraina cu 20.000.

Acum câteva luni, cotidianul britanic The Guardian vorbea despre o adevărată ”Epocă de aur” pentru întreaga Europă Centrală și de Est. În ultimii 30 de ani, regiunea a înregistrat una dintre cele mai susținute perioade de creștere pe care vreo regiune a lumii le-a cunoscut în istorie. Oamenii trăiesc mai mult și mai sănătos, iar cetățenii sunt în medie de două ori mai bogați.

Economistul Marcin Piatkowski spunea în The Guardian, că nu numai Polonia a înregistrat o creștere impresionantă, ci , de fapt, întreaga regiune a avut succes. În medie, niciun bulgar, nici un român sau polonez nu a trăit vreodată mai bine decât acum, atât în ​​termeni absoluți, cât și în termeni relativi, în comparație cu vestul, spune economistul polonez.

Într-adevăr, statisticile arată că, începând cu 1990, economiile poloneză și slovacă au crescut de mai mult de șapte ori, iar cele din Estonia, Letonia, Lituania, România și Cehia de peste cinci ori.

Desigur, aceste cifre și statistici sunt umbrite de o dezvoltare inegală – majoritatea celor mai sărace regiuni din Uniunea Europeană se află în Est. Asta face ca un număr important de cetățeni să se simtă abandonați, ceea ce-i poate face să adere cu ușurință la discursul populist.

Dincolo de toate acestea, realitățile economice arată că regiunea se află pe drumul bun, chiar dacă acesta nu este întotdeuna și ușor.

Atenție, însă! Comisia Europeană tocmai a avertizat România că, în absența unor eforturi de reformă durabilă, creșterea economică poate fi compromisă și procesul de apropiere față de media Uniunii Europene poate fi pus în pericol.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 27 februarie 2020