Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Horia Roman Patapievici: Comunismul și nazismul nu au fost doar sisteme politice, ele au fost adevărate religii politice

pata_liicea.jpg

Horia Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu în dialog, Ateneul Român, București, 26 februarie 2020
Sursa imaginii: 
Facebook / Fundația Humanitas Aqua Forte

Modernitatea s-a născut ca o reacție la prejudecățile tradiției, dar ea însăși produce la rândul ei, sub ochii noștri, o serie de superstiții pe care trebuie să le conștientizăm. Este ideea de la care a pornit Horia Roman Patapievici în conferința sa ”Superstițiile moderne”, pe care a susținut-o miercuri seara la Ateneul Român din București, în încheierea seriei de conferințe ”Despre Lumea în care trăim”, organizată de Fundația Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, Editura #Humanitas și ARCCA - Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor.

 

 

Una dintre aceste superstiții, spune Horia Roman Patapievici, ar fi aceea potrivit căreia capitalismul este doar un sistem economic. Capitalismul nu este doar un sistem economic, ci o structură socială bazată pe un reglaj fin al relației individ-stat, bazată pe libertatea individuală, proprietatea privată, libertatea schimburilor, etc. Această structură socială s-a dovedit a fi singura din istoria umanității capabilă să administreze relația dintre individ și stat, în așa fel încât să capteze creativitatea și spontaneitatea individului spre beneficiul întregii societăți. ”Capitalismul este un concept mult mai complex decât crede Marx”, spune Patapievici.

”Nu există, de exemplu, o istorie a literaturii persane, pentru că Imperiul persan nu a fost capabil să fructifice spontaneitatea și creativitatea individului, ci doar să se organizeze administrativ. Grecia antică a reușit. Iar dacă noi stăm aici și vorbim liberi este și pentru că grecii i-au învins pe perși. Dacă persanii ar fi fost învingători, lucrurile ar fi stat cu totul altfel astăzi”, a explicat filozoful.

„Dacă admitem că superstițiile sunt prejudecățile în care avem o încredere religioasă”, o altă superstiție ar fi aceea că nazismul și comunismul au fost doar niște sisteme politice. Ele nu au fost doar sisteme politice, ele au fost adevărate religii politice. Cei care au crezut în comunism și în nazism, au crezut în ele la modul religios și au cerut adepților lor să creadă în ele la modul religios, fără niciun fel de libertate de gândire, interpretare etc. Și tocmai de aceea efectele acestor sisteme totalitare au fost atât de devastatoare.

Teoria de gen, care spune în esență că sexul nu determină automat genul și că individul își poate determina propriul gen după bunul plac, este o altă superstiție a modernității, spune conferențiarul. ”Perversitățile sunt redenumite 'parafilii' și astfel devin acceptabile”, explică el, amintind că primul experiment care ar fi trebuit să demonstreze Teoria de gen a lui John Money, în anii 60 ai secolului trecut, s-a încheiat cu o sinucidere, care a fost ascunsă publicului de autorul celebrei teorii. ”Și astfel această minunată teorie este acum general acceptată în lumea occidentală cel puțin”, conchide el.

După mai bine de o oră și jumătate în care a captat întreaga atenție a publicului și după încă o jumătate de oră de dialog pe subiecte conexe cu Gabriel Liiceanu, cunoscutul filozof a încheiat cu concluzia că tema nu poate fi epuizată într-o singură conferință și că se gândește serios la scrierea unui volum care să aibă chiar acest titlu ”Superstițiile modernității”. Îl așteptăm cu mare interes.