Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia amenință cu redeschiderea fluxului de migranți către Europa

siria.jpeg

Refugiați sirieni în nordul provinciei Idlib îndreptându-se spre granița cu Turcia, 5 februarie 2020
Sursa imaginii: 
AFP

Turcia a amenințat vineri că va redeschide porțile pentru refugiații care vor să ajungă în Europa, după ce în urma unui bombardament la Damasc 33 de soldați turci au fost uciși, transmite AFP.

Voci importante din comunitatea internațională și-au exprimat temerile că situația din Siria se va înrăutăți și mai mult după ce forțele siriene ale președintelui Bashar al-Assad, sprijinite de Moscova, au declanșat o ofensivă sângeroasă împotriva ultimilor rebeli care rezistă la Idlib.

Bombardamentul de la Idlib vine la capătul a două săptămâni în care tensiunile dintre Turcia, care îi susține pe rebeli și este și membră a NATO, și guvernul sirian, susținut de Moscova, au crescut la cote alarmante.

Peste toate acestea, Moscova a anunțat că două nave rusești de război vor trece vineri prin strâmtoarea Bosfor, în imediata apropiere a Istambulului.

ONU a condamnat atacul sirian iar NATO a anunțat că va convoca o reuniune de urgență a membrilor săi în cursul zilei de vineri.

Update: Turcia a atacat vineri sute de obiective militare din Siria, ca ripostă la uciderea celor 33 de soldați turci în bombardamentul de la Idlib. Mai exact, ”au fost atacate 200 de obiective militare, au fost doborâte 5 elicoptere, iar zeci de vehicule militare siriene au fost distruse. Au fost uciși 329 de militari sirieni”, a ținut să precizeze Ministerul turc al Apărării, într-un comunicat citat de Mediafax.