Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Post Brexit: Bruxelles și Londra încep negocierile acordului comercial

Union flag removed Brexit

Ostilitățile sunt în fine deschise, Londra și Bruxelles pornesc în 2 martie aceste negocieri în capitala UE de pe poziții foarte diferite; europenii își păstrează linia de până în prezent și cer, în ciuda dorințelor Londrei, ca dreptul european al concurenței să fie pus la loc de onoare. 

Domeniile negociate sunt comerțul cu bunuri și servicii, concurența europeană, transporturile, energia, pescuitul, securitatea socială și mobilitatea, cooperarea judiciară și alte aranjamente orizontale necesare.

Greu de spus care dintre toate acestea va fi cel mai dificil de negociat, dar se știe deja că pescuitul va face în cele din urmă obiectul unor negocieri bilaterale între Regatul Unit și tarile cele mai afectate, cum ar fi Franța. 

La fel, un subiect deosebit de spinos, este cel irlandez pentru care UE a imaginat „stabilizatorul permanent” (evitarea unei frontiere între Irlanda și Irlanda de Nord) . Nu mai puțin delicată este și relația viitoare între Londra și Madrid, relație care trece prin subiectul Gibraltarului. 

Michel Barnier și David Frost sunt cei doi negociatori, iar unele zvonuri de la Bruxelles indică faptul că Barnier și-ar fi dorit un interlocutor de talie, un altul decât Frost . 

Discuțiile se vor purta în baza celor două poziții de negociere deja publicate de cele două părți.

De parte europeană, mandatul de negociere al lui Barnier a fost întocmit în urmă cu o saptamâna de statele membre. Acestea nu au dat semne de vreun dezacord, ci rămân la fel de unite vizând interesul comun european ca și până acum. 

A se înțelege, printre altele, că UE va sublinia problema concurenței pe model european in toate relațiile comerciale cu companiile britanice, in special cu cele care sunt bazate sau au filiale în Irlanda de Nord care rămâne sub dreptul european în baza stabilizatorului permanent. 

Negocierile se poartă în limba engleză și doar excepțional în franceză și atunci partea care cere schimbarea de regim lingvistic plătește traducerea. 

Ele vor trebui încheiate la sfârșitul anului chiar dacă cele două părți nu reușesc să ajungă la un acord. Este ceea ce a cerut Londra, motiv pentru care europenii se pregătesc și de posibilitatea absenței oricărui cadru reglementar începând din 2021. 

Actuala rundă de discuții se derulează în capitala Europei pâna în 6 martie, următoarea va avea aloc între 18 și 20 martie la Londra. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan