Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum va lămuri Vaticanul controversele din jurul Papei Pius al XII-lea?

papa_pius.png

Papa Pius al XII-lea
Image source: 
wikipedia.org

În 2 martie 1876, la Roma, se năștea cel care avea să devină Papa Pius al XII-lea. Este vorba de Suveranul Pontif care a condus Biserica Catolică într-una dintre cele mai complicate perioade ale umanității: Cel de-al Doilea Război Mondial, Holocaustul și instaurarea regimurilor comuniste în țările ocupate de Rusia Sovietică.

Eugenio Pacelli provenea dintr-o familie deosebită. Pe linie paternă, familia sa se afla de câteva generații în slujba Sfântului Scaun, iar familia mamei sale făcea parte din aristocrația romană.

Tânărul Eugenio Pacelli a studiat la o școală privată, apoi la unul dintre cele mai bune licee catolice din Roma. S-a înscris apoi la Colegiul Capranica, însă a fost nevoit să se retragă din cauza sănătății fragile. Papa Leon al XIII-lea i-a permis să studieze Teologia la Universitatea Pontificală Gregoriană, dar să fie scutit de obligația de a sta la seminar. Tot din cauza sănătății fragile, a primit permisiunea de a locui cu familia sa.

După studiile de Teologie din perioada 1894 - 1899, Eugenio Pacelli a fost hirotonit preot de către cardinalul Paolo Casta, în cadrul unei slujbe oficiate în capela privată a familiei Pacelli. Tânărul preot a primit o însărcinare în cadrul Curiei Romane și a devenit profesor la Accademia dei Nobili. A devenit cancelar, apoi vicesecretar și, în cele din urmă, secretar al Congregației pentru Afacerile Extraordinare. El s-a implicat activ în eforturile care vizau încetarea Primului Război Mondial și combaterea antisemitismului.

În anul 1917, Papa Benedict al XV-lea l-a numit Nunțiu Apostolic în Bavaria și l-a hirotonit episcop, apoi i-a acordat rangul de arhiepiscop. Regatul Bavariei era singurul dintre statele Imperiului German care mențineau relații diplomatice cu Vaticanul.

În anul 1919, după prăbușirea Imperiului, în Bavaria a izbucnit o revoluție bolșevică. Arhiepiscopul Eugenio Pacelli s-a opus bolșevicilor, care, efectiv, i-au pus pistolul la tâmplă. În acele zile, s-a remarcat prin acțiunile caritabile în folosul prizonierilor de război, al orfanilor, al muncitorilor deportați și al ostaticilor. A reușit să supraviețuiască revoluției, apoi, după instaurarea Republicii de la Weimar, a transferat Nunțiatura Apostolică în Berlin. A rămas la post și în zilele negre ale ascensiunii nazismului.

În 1939, Eugenio Pacelli a fost ales Papă și și-a ales numele de Pius al XII-lea. El a încercat, fără succes, să prevină izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial. În 24 decembrie 1939, Papa Pius al XII-lea a propus beligeranților un plan de pace în cinci puncte, însă a fost ignorat. Le-a cerut catolicilor din lumea întreagă să îi ajute pe cei în nevoie din cauza războiului. Nu a denunțat public Holocaustul, însă a reușit să ascundă și să salveze numeroși evrei. Și alți prelați catolici, precum episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, i-au urmat exemplul.

Papa Pius al XII-lea, la finalul războiului, a denunțat persecuțiile la care era supusă Biserica Catolică din țările ocupate de ruși. Pentru Biserica Română Unită cu Roma, a numit încă șase episcopi auxiliari care să îi ajute pe episcopii titulari aflați în temnițele comuniste. Nici unul dintre episcopii români nu l-a trădat. Cei șapte episcopi greco-catolici români morți în temnițele comuniste au fost beatificați anul trecut de Papa Francisc, la Blaj.

Papa Pius al XII-lea, decedat în 1958, ar putea fi beatificat. Vaticanul a anunțat că va deschide arhivele legate de pontificatul său chiar în această lună, iar documentele istorice pot combate legendele negre țesute pe seama acestui pontif roman.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 2 martie 2020