Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


București: batjocorirea părinților fondatori ai UE continuă. Ce fac autoritățile?

alcide.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Bun-Simt Turistic

Într-o plimbare de week-end prin Parcul Regele Mihai, fostul Herăstrău, am avut neplăcuta surpriză să constat că rotonda părinților fondatori ai Uniunii Europene, despre a cărei vandalizare RFI România și alte publicații scriseseră cu câteva zile în urmă, se află în aceeași stare.

Nicio încercare a edililor de a șterge urmele agresiunii sau măcar de le acoperi cumva, înainte de o intervenție mai substanțială. Chipurile măzgălite ale liderilor care au avut viziunea de a construi cel mai mare proiect al păcii și prosperității de după cel de-al doilea război mondial se arătau numeroșilor trecători – localnici, dar și expați sau turiști străini, pentru că în timpul petrecut în zonă mi-a fost dat să aud conversații și în alte limbi decât româna.

Și n-ai cum să nu încerci un sentiment de jenă, dacă nu de rușine, că în capitala României se poate întâmpla așa ceva.

Unii ar putea spune că n-ar trebui să luăm foarte în serios gestul unor teribiliști, care probabil habar n-au avut ce fac și s-au jucat cu spray-uri cu vopsea. 

Ei bine, nu. Atunci când steaua lui David sau inscripții precum LGBT murdăresc chipurile statuilor, asta spune ceva. Iar lucrurile devin cât se poate de clare privind inscripția din mijlocul rotondei: ”UE este planul Kalergi”.

Despre ce este vorba?

Inscripția face fererire la contele Richard Nikolaus von Coudenhove-Kalergi publicist, gânditor politic și militant federalist european, de origine austriacă. El a trăit între anii 1894 și 1972.

Pe durata întregii sale vieți, a luptat pentru ideea europeană, iar în perioada interbelică s-a găsit în mijlocul inițiativelor privind crearea unei Europe unite.

În 1923, el a propus în cartea sa ”Pan-Europa” un prim proiect de confederalizare. Și în același an, a creat Uniunea Pan-Europeană - prima organizație neguvernamentală euro-federalistă de pe continent.

În viziunea sa, Europa nu avea cum să supraviețuiască și să evite conflictele majore decât îmbinând particularitățile și interesele tuturor popoarelor de pe continent. De altfel, propunerea ca ”Oda Bucuriei” a lui Ludwig van Beethoven să devină imnul Europei unite îi aparține contelui Kelergi. El a devenit, în 1950, primul laureat al Premiului Carol cel Mare pentru contribuția sa la promovarea ideii europene. Un premiu care, în acest an, îi revine președintelui României, Klaus Iohannis.

Contele Kalergi a devenit însă subiect al teoriilor conspirației vehiculate de extrema dreaptă. Lui i se atribuie un plan prin care s-ar încerca distrugerea rasei albe europene prin intermediul imigrației.

În final, ar urma să se ajungă la o populație lipsită de identitate, condusă de o elită evreiască.

Acesta este, în realitate, mesajul pe care cei care au vandalizat busturile îl transmit societății românești. Este o provocare pe care extrema dreaptă o întinde României europene.

Există legi în România care sancționează astfel de fapte. O minimă documentare ar trebui să-i facă pe procurori să înțeleagă că nu este vorba despre un simplu gest de teribilism.

Cât despre Primărie, se pare că nu-i pasă, din moment ce lasă urmele vandalizării la vederea cetățenilor și vizitatorilor.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica