Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nou val migrator, la porțile Europei. ”UE a virat parțial și cu întârziere banii pe care i-a promis Turciei”

migranti.jpg

Ambarcațiune cu migranți în Marea Mediterană
Sursa imaginii: 
Borja Ruiz Rodriguez/MSF via rfi.fr

”Noul flux migrator cu care se confruntă Europa nu ar trebui să afecteze serios România”, declară la RFI Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă. El mai explică faptul că, prin deschiderea granițelor către Grecia și Bulgaria, Turcia pune presiune pe UE să își respecte angajamentele pe care și le-a luat în cadrul eforturilor de gestionare a fluxurilor migratorii care vin în special dinspre Siria.

Milioane de imigranţi extracomunitari se îndreaptă spre Europa după ce Turcia a deschis frontierele, a afirmat luni preşedintele Reecep Tayyip Erdogan, denunţând presiunile exercitate de Uniunea Europeană, informează cotidianul Le Figaro. "De când am deschis frontierele (vineri -n.red.), numărul celor care se îndreaptă spre Europa a atins câteva sute de mii. În curând, cifrele vor fi de ordinul milioanelor", a declarat Recep Tayyip Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.

În ultimele zile, ciocniri violente au fost semnalate între forțele de ordine grecești și mii de migranți care vin înspre Europa din Turcia. Poliţia greacă a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a respinge migranţii care au încercat să traverseze graniţa.

În acest context, liderii Uniunii Europene au anunțat că vor vizita, marţi, regiunea Evros din Grecia, aflată la frontiera cu Turcia, a declarat Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, într-o postare pe Twitter. Potrivit lui Kyriakos Mitsotakis, delegația Uniunii Europene va fi formată din Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, David Sassoli, preşedintele Parlamentului European și Charles Michel, președintele Consiliului European. „Este o declaraţie importantă de sprijin din partea celor trei instituţii, într-un moment în care Grecia apără cu succes graniţele UE”, a scris Mitsotakis.

Iulian Chifu: UE a respectat ”parțial și cu întârziere” pactul cu Turcia

În contextul unei noi crize a refugiaților care se prefigurează, ”noul flux migrator cu care se confruntă Europa nu ar trebui să afecteze serios România”, declară la RFI Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă.

El mai explică faptul că, prin deschiderea granițelor către Grecia și Bulgaria, Turcia pune presiune pe UE să își respecte angajamentele pe care și le-a luat în cadrul eforturilor de gestionare a fluxurilor migratorii care vin în special dinspre Siria.

Iulian Chifu subliniază că UE a virat ”parțial și cu întârziere” banii pe care i-a promis Turciei pentru gestionarea celor 3,6 milioane de migranți de pe teritoriul său. El subliniază că UE a virat cu precădere bani către ONG-urile turce și mai puțin către autoritățile de la Ankara, faăt care a generat nemulțumirea lui Erdogan.

Ascultă:

 
Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial, despre valul de migranți