Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest cu altercații la Chișinău, organizat de veteranii de război:”Jos trădătorii”

poza_jurnal.jpg

Sute de veterani de război au protestat la Chișinău, la 28 de ani de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru
Sursa imaginii: 
jurnal.md

Protest în centrul Chișinăului, la 28 de ani de la izbucnirea conflictului armat de pe Nistru. Sute de veterani de război au participat la un miting care s-a lăsat cu altercații în fața Guvernului. Participanții la eveniment au cerut demisia Cabinetului de Miniștri și a președintelui R.Moldova. Oamenii au scandat ”Noi nu cedăm”, ”Dodon la pușcărie”, ”Jos trădătorii”. Veteranii de război s-au arătat indignați de declarațiile recente ale ministrului de Externe legate de participarea Rusiei în conflictul de pe Nistru, oficialul menționând că ”armata rusă a intervenit pe teritoriul R.Moldova pentru a opri vărsarea de sânge”.

Veteranii de război și-au început protestul în Piața Marii Adunări Naționale, ulterior și-au continuat manifestația pe scările din fața Executivului. La un moment dat, unul dintre participanți a spart ușa Guvernului cu un buzdugan de lemn. Veteranii de război au cerut întrevederi cu membrii Guvernului. Au și blocat circulația în centrul Chișinăului.

Participanții la miting spun că vor continua manifestațiile în masă și au îndemnat cetățenii să iasă în stradă pentru a protesta față de actuala guvernare. ”Vă rugăm să fiți solidari cu noi și veniți aici în PNAM să ne susțineți, să îi susțineți pe cei care au pus bazele acestui stat, iar statul își bate joc acum de noi. Nu ne-am așteptat. Nu am crezut că este atât de greu să ajungi până la un ministru sau prim-ministru. Cu regret, nu am fost auziți. Partidul Socialiștilor declară că în spatele acțiunilor de astăzi, în spatele nostru stau Plahotniuc și Șor și apărăm drepturile lor. Este o bătaie de joc”, susțin veteranii de război. 

Să amintim că, veteranii războiului din 1992 au cerut și anterior demisia ministrului moldovean de externe, Aureliu Ciocoi și scuze publice după ce oficialul a declarat că armata rusă a intervenit, acum 28 de ani, doar pentru a opri vărsarea de sânge. Potrivit ministrului, conflictul a fost declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană. Veteranii conflictului armat de pe Nistru susțin însă că războiul din 1992 a fost inițiat de Rusia, prin implicarea directă a armatei a 14-a, cu statul major la Tiraspol. Potrivit datelor Ministerului de Interne, în războiul de acum 28 de ani au murit în jur de 900 de persoane, de pe ambele maluri ale Nistrului.  

Dodon: ”Există și forțe politice care au dorit să transforme ziua de 2 martie într-o nouă zi de sânge, ură și dezbinare”

Președintele moldovean, Igor Dodon susține că astăzi, ”cu regret, există și forțe politice care au dorit să transforme ziua de 2 martie într-o nouă zi de sânge, ură și dezbinare. Nu e prima dată când unii politicieni (acum fugari) au manipulat nevoile și supărările veteranilor, pentru a ciocni violent diferite tabere, pentru a comite acțiuni împotriva ordinii sociale, împotriva statului și a cetățenilor, în cele din urmă”.

”Sunt multe semnale care indică foarte clar că în spatele manifestării violente de astăzi se află unele grupări politice. Există informații că protestatarii au fost aduși cu autobuze din raioane, iar liderii lor au fost sponsorizați, într-un stil atât de cunoscut din trecut, iar în mulțime au fost văzute fețe folosite în trecut de PD-ul lui Plahotniuc pentru a face acțiuni împotriva partidelor de opoziție, iată de ce sloganele folosite au avut o tentă preponderent politică sau geopolitică, fără legătură cu nevoile reale ale veteranilor. Acestea sunt aspecte pe care societatea trebuie să le cunoască, să înțeleagă ce se află în mod real în spatele unor astfel de manifestări provocatoare. Instituțiile abilitate trebuie sa facă lumină asupra celor care au organizat aceste provocări și să informeze societatea”, declară Igor Dodon.

Sandu: ”Guvernarea ipocrită a transformat evenimentul de comemorare în unul de propagandă”

”După trei decenii, armata rusă este în continuare pe teritoriul țării noastre, iar ceea ce se numește conflict transnistrean a devenit un business murdar, cu implicarea politicienilor corupți de pe ambele maluri ale Nistrului. Majoritatea guvernelor care s-au perindat la Chișinău au urmărit interese obscure și nu și-au dorit soluționarea acestei probleme”, declară Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Potrivit fostului premier moldovean, ”regimul autoritar și xenofob de la Tiraspol încalcă în continuare cu brutalitate drepturile fundamentale ale omului. Iar guvernarea actuală de la Chișinău își bate joc de veterani și pune la cale trădarea cauzei pentru care oamenii au murit la Nistru. Și astăzi, după 28 de ani, combatanții protestează împotriva guvernanților corupți şi iresponsabili, în timp ce guvernarea ipocrită a transformat evenimentul de comemorare în unul de propagandă”.

”Nu vom permite scenarii de federalizare și vom alunga trădătorii și hoții de la putere. Sacrificiul celor căzuți în luptele pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova poate fi onorat doar prin crearea unui stat cu adevărat suveran, unitar şi indivizibil, unui stat de drept, cu instituţii puternice şi economie capabilă să asigure prosperitatea cetăţenilor săi”, susține Maia Sandu, fostul premier moldovean.