Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europenii par pregătiți pentru tranziția ecologică. Oare...?

În plină criză a poluării aerului în București și alte orașe, un sondaj Eurobarometru ne oferă câteva date interesante dar ne și ridică niște semne de întrebare. Cercetarea a fost efectuată pe 27.000 de cetățeni ai Uniunii Europene, inclusiv din România.

 

Ca o concluzie generală, sondajul arată că cetățenii doresc să se ia mai multe măsuri de protecție a mediului și cred că responsabilitatea ar trebui să fie împărțită între marile companii și industrie, guvernele naționale și UE dar și cetățenii înșiși – după cum aflăm din comunicatul Comisiei Europene. 

Peste trei sferturi dintre respondenți cred că aspectele legate de mediu au un efect direct asupra vieții lor de zi cu zi și asupra sănătății lor. Peste 80 % sunt îngrijorați în privința impactului substanțelor chimice din produsele de uz zilnic.

Mai mult, europenii cred că metodele cele mai eficiente de rezolvare a problemelor legate de mediu sunt „schimbarea modului în care consumăm” și „schimbarea modului în care producem și comercializăm”. 

De asemenea, cercetarea a arătat că europenii își doresc îmbrăcăminte care să dureze mai mult și care să fie făcută din materiale reciclabile.

În sfârșit, respondenții și-au exprimat sprijinul și pentru alte măsuri, cum ar fi investițiile în cercetare și dezvoltare, desfășurarea mai multor activități de informare și educare, încurajarea întreprinderilor în sensul implicării în activități sustenabile, precum și exercitarea unui control legislativ mai strict.

Dar românii? Ei bine, ei se găsesc undeva în media europeană. 87% consideră că protecția mediului este importantă pentru ei (media europeană fiind de 94%). Pentru 45% dintre români , poluarea aerului constituie cea mai importantă problemă legată de mediu - la nivel european, media este de 46%. Dintre respondenții români, 41% consideră că sănătatea și viața de zi cu zi le sunt afectate de către problemele de mediu – mai mult decât media europeană, de 36%. Românii se dovedesc însă mai înclinați către un anumit tip de paternalism, atunci când vine vorba despre cine trebuie să ia deciziile pentru protecția mediului, 41% din cetățenii români consideră că statul - media europeană este de 26%. În timp ce 56% dintre români consideră că această sarcină trebuie gestionată în comun, în cadrul UE, față de un nivel mediu european de 70 % . 

Rezultatele comunicate de Comisie arată încurajator în perspectiva Pactului Ecologic European , prin care statele membre se angajează să devină neutre din punct de vedere al emisiilor. Pare că cetățenii europeni sunt pregătiți pentru schimbările pe care le reclamă tranziția ecologică, un proces care va presupune costuri.

Întrebarea este dacă aceiași europeni sau o parte dintre aceștia vor dovedi aceeași atitudine și atunci când măsurile pentru o economie verde le vor afecta direct interesele – și aici vorbim direct despre venituri sau chiar locuri de muncă. 

Am văzut cum o infimă creștere a prețului combustibililor în Franța, menită a asigura un fond de tranziție ecologică, a determinat proteste masive, transformate în mișcarea Vestelor Galbene. Oare cum vor primi reformele ecologice locuitori ai unor orașe industriale sau miniere din Polonia, Cehia sau România, de exemplu?

Cât despre cetățenii Bucureștiului, printre care se numără și subsemnatul, deși sunt conștienți de nivelul alarmant al poluării aerului, se lasă greu convinși să renunțe la mașinile personale. 

Cu alte cuvinte, între răspunsurile teoretice la sondajele de opinie și atitudinile individuale în cazurile concrete s-ar putea să fie o diferență. 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica