Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE, din nou față în față cu criza migrației. ”Dacă dormi cu diavolul, te trezeşti în iad”

refugiati_turcia_grecia.jpg

Zecii de mii de refugiați încearcă să intre din Turcia în Grecia
Zecii de mii de refugiați încearcă să intre din Turcia în Grecia
Sursa imaginii: 
Hepta/Mediafax Foto

Liderii Uniunii Europene încearcă să găsească soluții la criza migrației care amenință din nou Europa. În timp ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, promite ajutoare financiare de urgență pentru Grecia, surse diplomatice afirmă că Bruxelles-ul este extrem de iritat de noua tentativă a Turciei de a șantaja Europa prin permiterea accesului a zeci de mii de migranţi la graniţa cu Grecia. În paralel, o nouă criză umanitară se prefigurează la Idlib, în Siria.

La finalul vizitei efectuate marți la frontiera Greciei cu Turcia, unde zeci de mii de migranți au încercat să pătrundă în spațiul european, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Grecia va primi rapid asistenţă din partea Uniunii Europene pentru a putea limita afluxul de imigranţi.

”Turcia nu este un inamic, dar oamenii nu sunt doar mijloace pentru atingerea unui scop", a adăugat von der Leyen, sugerând că Ankara încearcă să forțeze din nou mâna Bruxelles-ului pentru a primi bani necesari gestionării celor peste 3,5 milioane de migranți, în mare paete sirieni, aflați în prezent în Turcia, în apropierea graniței cu Grecia.

În paralel, conform agenției Reuters, ambasadorii Uniunii Europene şi-au exprimat indignarea faţă de tacticile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. ”UE este ţinta unui şantaj”, a spus un diplomat la o şedinţă cu uşile închise de la Bruxelles. ”Dacă dormi cu diavolul, te trezeşti în iad, acolo unde ne aflăm noi acum”, a afirmat un al ambasador în timpul întâlnirii.

Între timp, o nouă criză umanitară se prefigurează la Idlib, în Siria. Aici, armata siriană, susţinută de Rusia, a intensificat operaţiunile militare împotriva grupurilor insurgente sprijinite de Turcia, iar aproape un milion de oameni sunt în pericol de a deveni refugiați cu drumul spre Europa.

În aceste condiții, UE ar putea intensifica ajutorul umanitar către Idlib, iar cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat în favoarea creării unei zone de securitate pentru refugiaţi în această regiune, ultima în care forțele rebele mai țin piept armatei liderului sirian Bashar al Assad.