Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSRM, negocieri pentru crearea unei coaliții cu democrații. PAS:”Este un moment decisiv în traiectoria PDM”

psrm_poza.jpg

Sursa imaginii: 
psrm.md

Partidul Socialiștilor din R.Moldova inițiază negocieri pentru crearea unei coaliții de guvernare cu Partidul Democrat. Consiliul Republican al socialiștilor a adoptat, miercuri, o decizie în acest sens. PSRM propune trei scenarii. De partea sa, Partidul Democrat confirmă că au loc discuții privind viitoarea coaliție de guvernare, dar promite să vină cu o decizie finală, la începutul săptămânii viitoare. Între timp, Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, declară că acum ”este un un moment decisiv în traiectoria PDM, care alege între reformă și curățare internă, pe de o parte, și anexare de către Partidul Socialiștilor, pe de altă parte”.

Potrivit Partidului Socialiștilor din R.Moldova, în contextul politic actual sunt posibile trei scenarii și anume ”menținerea unui guvern fără suport politic stabil, parteneriat politic cu PDM, care este unicul partid parlamentar deschis dialogului pe această temă și alegeri parlamentare anticipate în luna noiembrie, odată cu cele prezidențiale”.

Socialiștii susțin că în rezultatul dezbaterilor care au avut loc s-a decis că alegerile parlamentare anticipate trebuie evitate, deoarece nu rezolvă situația politică și ar aduce numai pagube pentru cetățeni. ”Chiar dacă pentru PSRM alegerile anticipate ar putea reprezenta o oportunitate politică foarte bună, decizia noastră trebuie să vizeze, în primul rînd, interesul cetățenilor și al țării”. ”Ca urmare, conducerea partidului a primit mandatul de a purta negocieri și a încheia parteneriate politice pentru asigurarea unei guvernări stabile, care să-și poată îndeplini cu maximă eficiență programul de activitate pînă în 2023. Doar cu o guvernare stabilă vom reuși să implementăm proiecte sociale, care să aducă beneficii majore cetățenilor”.

Totodată, PSRM regretă faptul că ”foștii parteneri politici din Blocul ACUM nu au răspuns la nenumăratele apeluri de a reveni la dialog și a găsi împreună consensul, care să aducă stabilitatea politică necesară, preferînd, în locul dialogului, să insiste pe organizarea de alegeri anticipate, care ne-ar aduce oricum din nou la masa negocierilor, însă cu niște costuri enorme pentru cetățeni și țară”.

”Le-am lăsat suficient timp foștilor colegi de alianță din PAS și PPDA pentru a se clarifica pe intern, pentru a depăși anumite neînțelegeri, care au dus la destrămarea coaliției. Astăzi suntem în situația să constatăm faptul că opțiunea fermă a Blocului ACUM a rămas organizarea alegerilor anticipate, nu se dorește revenirea la guvernare pentru a continua lucrurile bune începute împreună”, mai spun socialiștii. La baza unei posibile viitoare alianțe politice va sta același acord politic semnat de PSRM cu Blocul ACUM.

După anunțul Partidului Socialiștilor, Partidul Democrat și-a convocat, în după amiaza zilei de miercuri, Consiliul Politic Național, iar decizia finală privind formarea unei eventuale coaliții de guvernare urmează a fi anunțată în curând.

Deputat PPDA: ”Dodon, Filip și Diacov au bătut palma. Trocul s-a făcut”

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase, afirmă că cele două formațiuni ar fi bătut palma.”În cel mai apropiat viitor vom asista la oficializarea ”mariajului” poltic și vom vedea cum aceste formațiuni și-au împărțit între ei mai multe ministere și instituții de stat. Dodon și Filip-Diacov au bătut palma. Trocul s-a făcut. Urmează o reconfigurare guvernamentală prin care PD, în schimbul susținerii lui Dodon, să obțină - Externele, Apărarea, Educația, Ministerul Economiei, Agenția Servicii Publice, Agenția Medicamentului, Moldtelecomul și Cricova. Sunt informații pe surse. În cadrul rușinosului târg, Filip, Diacov cerea cu insistență Ministerul de Interne pentru a li se garanta protecția schemelor criminale.Iată așa curs "proeuropean" (ruso-banditesc) urmează să se așeze pe plaiurile noastre mioritice”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

PAS: ”Este un un moment decisiv în traiectoria PDM”

Între timp, Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, declară că urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă în Partidul Democrat. ”Înțelegem că un grup de deputați vulnerabili vor merge la Consiliul Politic să transforme o decizie dictată de Igor Dodon în decizia Partidului Democrat. Pe umerii membrilor Consiliului Politic al partidului stă o responsabilitate enormă în fața propriilor alegători, care în majoritatea lor sunt pro-europeni. În ultimele săptămâni PAS a depus mai multe eforturi pentru a găsi o platformă comună cu PD-ul, prin negocierea declarațiilor privind ireversibilitatea vectorului de integrare europeană, condamnarea intențiilor de federalizare a țării și inițierea procedurii de demitere a Guvernului. Toate încercările noastre au fost refuzate, sub diferite pretexte”, se arată într-un comunicat al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Amintim că, șase deputați ai Partidului Democrat din Moldova au anunțat că părăsesc formațiunea, condusă anterior de Vlad Plahotniuc, întrucât acțiunile conducerii PDM, concentrate pentru o coaliție cu socialiștii, fără ca să aibă loc măcar o discuție cu partidele de dreapta, nu îi reprezintă.”Sunt acțiuni ce determină Republica Moldova să meargă pe o cale greșită, să stagneze dezvoltarea și apropierea sa de Uniunea Europeană”.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre inițierea negocierilor dintre PSRM și PDM privind viitoarea coaliție de guvernare