Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE și Londra pornesc negocierile comerciale cu stângul

Barnier 5 martie 2020

Debut dificil al negocierilor între UE și Regatul Unit la Bruxelles în aceastaa săptămână, după patru zile de discuții, Michel Barnier spune că s-a plecat de pe poziții mult prea diferite. 

Legile concurenței europene, faimosul „level playing field”, sunt cele care pun probleme majore. Era de asteptat să fie astfel, Londra a părăsit UE pentru a scăpa de aceste reguli și iată că europenii o fugăresc cu aceleași concepte și norme. 

Dar pentru UE,  distorsionarea regulilor concurenței este pericolul de care trebuie să se ferească în primul rând întrucât el reprezintă un atac direct la piața internă. 

Acum că cele două s-au despărțit, UE devine la fel agresivă cum era și Londra înainte chiar de Brexit. „Au tot cerut să le respectam independenta”, comenta la Bruxelles unul din membrii echipei de negociere. „De acum înainte o vor respecta și ei pe noastră”, a adăugat el. 

Pescuitul (care în cele din urmă va fi negociat bilateral cu statele cele mai afectate)  și cooperarea judiciară sunt de asemenea subiecte asupra cărora cele două părți nu s-au înțeles. 

Michel Barnier își temperează optimismul: cum Londra vrea să închidă discuțiile la 31 decembrie 2020, un acord până la acea dată va fi dificil, dar totuși posibil. 

Cei doi negociatori, Michel Barnier și David Frost, se întâlnesc din nou la Londra între 18 și 22 martie.