Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Îi tratează Austria pe români drept cetățeni de categoria a doua?

comisia_europeana.jpg

Image source: 
Facebook / European Parliament

Ieri seara, într-o postare pe rețelele de socializare, eurodeputatul PMP Eugen Tomac, membru al grupului PPE, a scris că Austria ar putea fi trimisă de Comisia Europeană în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la politica sa discriminatorie față de românii care lucrează în această țară. Este vorba, mai precis, despre prestațiile familiale pentru copiii acestora. 

 

Executivul european i-a răspuns astfel eurodeputatului român , care a interpelat Comisia Europeană în noiembrie anul trecut cerând executivului de la Bruxelles să spună ce măsuri are în vedere pentru a determina Austria să asigure tuturor cetățenilor europeni drepturi egale”.

Austria a decis ca, de la 1 ianuarie 2019, prestațiile familiale dar și reducerile fiscale pe familie aferente copiilor care își au reședința într-un alt stat membru să fie dependente de costul vieții din respectivul stat membru. Bineînțeles, pentru românii care lucrează în Austria dar care și-au lăsat copiii în România, pierderile sunt destul de importante. 

După adoptarea legii, România, Slovacia şi alte ţări est-europene au protestat, considerând că tăierile de beneficii sociale sunt discriminatorii faţă de cetăţenii lor care muncesc în Austria, dar îşi ţin familiile acasă. 

De partea ei, Viena se consideră pe deplin responsabilă pentru copiii care locuiesc pe teritoriul ei și nu în alte state membre.

În același context, publicația română Calea Europeană a cerut la vremea respectivă Comisiei Europene explicații, iar Bruxelles a răspuns că indexarea în acest fel a beneficiilor pentru familie nu este permisă în cadrul legislației europene .

Potrivit Comisiei Europene, decizia guvernului de la Viena presupune că ”mulți cetățeni ai UE, care lucrează în Austria și contribuie la sistemul ei de securitate socială și de impozitare la fel ca lucrătorii locali, primesc mai puține prestații doar fiindcă reședința copiilor lor este în alt stat membru”.

Considerând că acest mecanism de indexare nu este compatibil cu legislația UE, Comisia a declanșat, în martie anul trecut, procedura de infringement .

După ce a analizat în detaliu argumentele prezentate de Austria , Comisia a concluzionat că preocupările nu au fost soluționate.

Așa că, în iulie anul trecut executivul european a trecut la a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către un stat membru.

Pentru europarlamentarul român, răspunsul oficial transmis de către Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, este extrem de clar.

”În cazul în care Austria nu abordează suficient aspectele în cauză, Comisia poate trece la următoarele etape ale procedurii și, în cele din urmă, poate trimite cazul în fața Curții de Justiție a UE”.

”Eu – a spus Eugen Tomac în postarea sa - voi continua să urmăresc îndeaproape acest subiect, întrucât astfel de comportamente nu pot și nu trebuie tolerate în interiorul Uniunii Europene. Nu există cetățeni europeni de categoria I sau II. Cu toții avem drepturi și obligații egale”.Este o temă care va reveni. Și care va constitui un precedent la scara Uniunii Europene.