Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: Acord pentru pace, semnat la Moscova. ”Putem spera cel mult la o pace rece”

Turcia şi Rusia au convenit un acord de încetare a focului în regiunea siriană Idlib, ultimul bastion al rebelilor sirieni din nord-vestul ţării. Armistițiul, care a intrat în vigoare la miezul nopții trecute, ar trebui să pună capăt luptelor intense care au provocat o catastrofă umanitară în zonă.

„Sper ca aceste acorduri să fie o bază pentru încetarea activităţii militare în Idlib şi oprirea suferinţelor şi a crizei umanitare”, a spus preşedintele rus Vladimir Putin, într-o conferință de presă comună susținută la Moscolva alături de omologul său rus, Recep Tayyip Erdogan.

La rândul său, Erdogan a declarat că populația din zonă va primi urgent ajutoare, el adăugând totuși că Turcia își va păstra dreptul „de a răspunde atacurilor din teren ale regimului sirian”.

Rusia şi Turcia au sprijinit părţi opuse implicate încă din 2011 în conflictul sirian dintre forțele rebele și regimul Bashar al Assad, Moscova fiind alături de liderul de la Damasc, iar Turcia de unele grupări rebele.

Conform textului acordului, Rusia şi Turcia vor organiza, începând cu 15 martie, patrulări comune pe o mare porţiune a autostrăzii M4, o axă esenţială pentru regim şi care traversează regiunea siriană Idlib. Moscova şi Ankara au prevăzut, de asemenea, crearea unui ''culoar de securitate'', o zonă-tampon de 12 kilometri adâncime de o parte şi de alta a acestei autostrăzi.

Acordul ar trebui să pună capăt săptămânilor de lupte intense din zona Idlib, ultimul bastion al rebelilor, dar şi al jihadiştilor în nord-vestul Siriei. Documentul este important și pentru Europa, întrucât un milion de oameni prinși în mijlocul luptelor riscau să îngroașe rândurile refugiaților care în ultimele zile au luat din nou calea spre Europa, după ce Turcia și-a deschis granița către Grecia, motivând că nu mai poate gestiona cele 3,5 milioane de refugiați, în mare parte sirieni. Surse diplomatice europene au acuzat că Ankara încearcă de fapt să forțeze mâna Eruopei pentru a primi noi fonduri pentru gestionarea problemei migrației.

În acest context, analistul de politică externă Dan Dungaciu explică, la RFI, că acest acord ruso-turc poate duce cel mult la o pace rece în Siria, problema refugiaților fiind departe de a fi rezolvată.

În plus, el critică faptul că UE asistă pasivă la ce se petrece în Siria, politica sa externă rezumându-se la a spera că state precum Turcia și Rusia vor lua decizii care să nu o dezavantajeze drastic.

Dan Dungaciu mai afirmă că cele peste 3 milioane de refugiați sirieni din Turcia, care acum bat la porțile Europei, nu vor fi ușor de repatriat pentru că ei sunt în general inamici ai regimului Assad de la Damasc. Cel mult, ei vor fi repatriați undeva în nordul țării, urmând a fi protejați de coridorul asigurat de Turcia și Rusia.

Ascultă:

 
Analistul de politică externă Dan Dungaciu, despre pacea în Siria